Annons:

Buffémat

Fondue med kött, bearnaisesås och Pommes Anna

Ingredienser

  • Pommes Anna:
  • 800
    gram gram
    stora potatisar
  • 200
    gram gram
    smör
  • Buljong:
  • 1
    st st
    gul lök, klyftad
  • 4
    klyfta klyftor
    vitlök, hackad
  • 1
    l l
    vatten
  • 3
    dl dl
    rött vin
  • 1 ½
    dl dl
    koncentrerad kalvfond eller motsvarande buljong
  • 2
    st st
    lagerblad
  • 10
    st st
    svartpepparkorn
  • 1
    tsk tsk
    timjan
  • Övrigt:
  • 800
    gram gram
    Kött
  • 200
    gram gram
    starka korvar
salt
peppar
blandade grönsaker
såser t ex bearnaisesås

Pommes Anna:
Skala och skiva potatisarna tunt cirka 3-4 mm. Smörj en pajform och lägg ett täcke potatis i botten (cirka 1 cm). Lägg över tunna skivor med smör (använd en osthyvel), salta och peppra. Fortsätt så tills potatisen är slut eller formen full. Lägg ett lock eller liknande över och en tyngd som press. Sätt in i ugnen i 225 grader i 40-50 minuter och låt kakan bakas klar. Servera den nygräddade Pommes Anna som en tårtbit för vacker presentation. Gör under tiden ev såser.

Buljong:
Koka upp vatten, vin och fond. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka utan lock i 10 minuter. Sila.

Montering:
Hetta upp buljongen ordentligt och häll den i fonduegrytan. Ställ grytan över värmelåga. Låt var och en koka sin kött- eller grönsaksbit i buljongen och servera med de olika tillbehören.