Annons:

Fläskkött Grytor/långkok

Fläsklägg med mos, en klassiker.

Fläsklägg med mos, en klassiker som gärna serveras med öl och senap.

Ingredienser

Vatten så det täcker rotsakerna. Tänk på att olika rotsaker har olika lång koktid. Potatis går fortast, kålrot långsammast. Så gör olika stora bitar eller lägg i dem varefter det börjar bli mjuka.

Köttet:

Eftersom köttet är rimmat så vill jag i allafall sköja det ordentligt innan jag tillagar det. Låt köttet ligga i iskallt vatten i en rymlig gryta i cirka 20 minuter. Häll bort det vattnet och fyll på med nytt vatten så det täcker köttet. I med alla kryddor en klyftad lök och några morötter. Koka upp och sjud sakta under lock 75 -90 min, tills köttet kan lossas från benen. Spar kokspadet, det är salt och gott som smaksättning utav moset. Skär köttet i bitar och servera med rotsaksmos.

Mos:

Skala och dela rotsakerna i mindre bitar (ca 4 cm). Lägg dem i en kastrull och koka dem i lättsaltat vatten. Koka dem nästan mjuka, ca 30 min. Lägg då i potatisen, delad i mindre bitar, och koka sedan tills alla rotsaker är mjuka och medgörliga. Häll av vattnet och mosa rotsakerna till en puré med hjälp av elvisp eller potatispress. Späd med 1-2 dl av kokspadet från fläskläggen, lite mjölk och smaka sedan av med salt och vitpeppar. Rör till sist ner en rejäl klick smör.