Fläskfilé bakad och stekt med parmaskinka, basilika och vitlök serverad med svamprisotto
Ingredienser
- Fläskfilé:
-
800gramfläskfilé
-
8stparmaskinka, skivor
-
4stvitlöksklyftor, fint skivade
-
½krukorfärsk basilika, plockade blad
- Risotto:
-
1stgul lök, finhackad
-
2stvitlöksklyftor, finhackade
-
4dlarborioris
-
2mskolivolja
-
3dlvitt vin
-
1lsvampbuljong
-
50gramsmör
-
3dlriven parmesan
-
1stcitron, skal och ev. lite saft
- Svamp:
-
400gramostronskivling eller blandsvamp
-
1dlhackad persilja
svartpeppar
olja
smör
Putsa köttet, kör gärna två filéer så det inte blir för lite. Lägg ut plastfilm på en bänk. Lägg på 4 skivor parmaskinka, lite omlott. Strö över hälften av vitlöken och basilikan. Lägg på köttet och rulla in köttet i skinkan. Forma som en smällkaramell med hjälp av plastfilmen. Rulla in rullen i folie. Gör likadant med nästa filé. Baka i ugnen på 100 grader till 63 graders innertemperatur. Ta ut rullen och låt vila ca 10 minuter. Ta bort folie och plast. Torka torr med hushållspapper. Bryn rullen i smör och skiva upp före servering.
Fräs gul lök, vitlök och ris i olivoljan. Slå på vinet och låt koka in. Slå på buljongen lite i taget och låt sjuda tills riset är nätt och jämnt genommjukt. Rör i smör och parmesan. Smaka av med citronskal, eventuellt lite citronsaft, salt och svartpeppar. Stek svampen så vätskan försvinner, tillsätt smöret och stek klart. Smaka av med salt. Rör i svampen i risotton och tillsätt persilja före servering.
Montering:
Börja med att steka köttet i ugnen. Gör risotton medan köttet vilar. Stek svamp och kött i olika stekpannor. Skiva upp köttet och servera direkt med risotton, gärna tillsammans med en krispig sallad.