Annons:

Fläskkött

Fläskfilé bakad och stekt med parmaskinka, basilika och vitlök serverad med svamprisotto

Ingredienser

  • Fläskfilé:
  • 800
    gram gram
    fläskfilé
  • 8
    st st
    parmaskinka, skivor
  • 4
    st st
    vitlöksklyftor, fint skivade
  • ½
    kruka krukor
    färsk basilika, plockade blad
  • Risotto:
  • 1
    st st
    gul lök, finhackad
  • 2
    st st
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 4
    dl dl
    arborioris
  • 2
    msk msk
    olivolja
  • 3
    dl dl
    vitt vin
  • 1
    l l
    svampbuljong
  • 50
    gram gram
    smör
  • 3
    dl dl
    riven parmesan
  • 1
    st st
    citron, skal och ev. lite saft
  • Svamp:
  • 400
    gram gram
    ostronskivling eller blandsvamp
  • 1
    dl dl
    hackad persilja
salt
svartpeppar
olja
smör

Putsa köttet, kör gärna två filéer så det inte blir för lite. Lägg ut plastfilm på en bänk. Lägg på 4 skivor parmaskinka, lite omlott. Strö över hälften av vitlöken och basilikan. Lägg på köttet och rulla in köttet i skinkan. Forma som en smällkaramell med hjälp av plastfilmen. Rulla in rullen i folie. Gör likadant med nästa filé. Baka i ugnen på 100 grader till 63 graders innertemperatur. Ta ut rullen och låt vila ca 10 minuter. Ta bort folie och plast. Torka torr med hushållspapper. Bryn rullen i smör och skiva upp före servering.

Fräs gul lök, vitlök och ris i olivoljan. Slå på vinet och låt koka in. Slå på buljongen lite i taget och låt sjuda tills riset är nätt och jämnt genommjukt. Rör i smör och parmesan. Smaka av med citronskal, eventuellt lite citronsaft, salt och svartpeppar. Stek svampen så vätskan försvinner, tillsätt smöret och stek klart. Smaka av med salt. Rör i svampen i risotton och tillsätt persilja före servering.

Montering:

Börja med att steka köttet i ugnen. Gör risotton medan köttet vilar. Stek svamp och kött i olika stekpannor. Skiva upp köttet och servera direkt med risotton, gärna tillsammans med en krispig sallad.