Annons:

Fisk Husman

Fiskrätt från Tejo på smörstekt kolja

Fiskrätt från portugisiska distriktet Tejo på smörstekt kolja med tomatsås, rostat bröd, pocherat ägg och algtopping

Ingredienser

Gör så här

Börja med att skiva baguetten tunnt och rosta skivorna lite lätt i en torr stekpanna eller i ugnen tills de fått en lätt gyllenbrun yta.

Vispa ihop en saltlag av 1 liter kallt vatten och 1 dl salt. När saltet löst sig lägger  du i fisken och låter den ligga helt täckt av lag i ca 15 min. Låt sedan fisken rinna av på hushållspapper.

Hetta upp olivolja i en kastrull och lägg i lagerblad , malen koriander och grovt hackad lök. Mjukstek löken och slå sedan på vinet, de grovt hackade tomaterna, vatten och svartpeppar. Låt koka på medelvärme utan lock i ca 20-30 minuter.  Dra sedan av plattan och tillsätt salt och socker. Rör om ordentligt och sätt på ett lock fram till servering.

Pochera äggen enligt instruktionen i länken.

Stek fisken lätt i smör så att den får en brynt yta. När den precis börjar skiva sig är den klar. Lyft upp fisken från stekpannan på ett fat och gör i ordning för servering.

Fördela några skivor av det rostade brödet i en djup tallrik. Dressa skivorna med lite olivolja. Häll på en stor skopa av tomatsåsen och strössla över lite färsk koriander.

Lägg på en bit fisk och ett pocherat ägg. toppa med de blötlagda algerna.