Fattiga riddare
Ingredienser
- Fattiga riddare
-
10stTorrt bröd, franska, några torra muffins eller vetebullar
- Pannkakssmet
-
2 ½dlVetemjöl
-
½tskSalt
-
6dlMjölk
-
3stÄgg
-
6mskSmält smör
- Servera med
-
2dlVispad grädde
-
2dlSylt, av valfri sort
När jag var liten gjorde min mamma fattiga riddare på gammalt, torrt bröd. Det var en av mina favoritefterrätter och passade kanonbra efter torsdagens soppa. Vi doppade alltid de nystekta riddarna i en blandning av socker och kanel och serverade dem med lingonsylt. Riddarna på bilden är gjorda utav muffinsbitar som – tro det eller ej – blivit över. För det här går faktiskt att göra med vilket bröd som helst, frallor, muffins, saffransbullar ja faktiskt det mesta blir gott när man lägger ner det i pannkakssmeten. Sedan låter man brödbitarna ligga där och riktigt suga åt sig smeten i minst 15 minuter.
Smält sedan en klick smör i stekpannan och stek de små arma riddarna tills de får fin gyllenbrun färg. Doppa dem i socker- och kanelblandningen direkt när de kommer från stekpannan och servera dem sedan med vispad grädde och din favoritsylt.

Anette Rosvall