Annons:

Brunch

Färskpotatis med gräddfil, löjrom och salladslök

Färskpotatis med gräddfil, löjrom, olivolja och salladslök är den perfekta förrätten i midsommar säger Tobias Andersson.

Ingredienser

  • Färskpotatis med gräddfil, löjrom, olivolja och salladslök
  • 200
    gram gram
    svensk färskpotatis
  • 50
    gram gram
    löjrom, gärna svensk
  • 1
    st st
    salladslök
gräddfil från Wapnö mejeri
gräslök
dill
olivolja (det lönar sig att köpa en bättre olivolja som är mer balanserad i smaken än de billigare varianterna)
flingsalt

Koka potatisen som ni brukar, gärna med ett knippe dill i slutet. Strimla salladslöken så fint ni kan och lägg den i isvatten ca 10 min så den blir krispig. Häll sedan av vattnet. Plocka dillen fint och skär gräslöken så fint ni kan. Lägg gräddfilen och löjrommen i varsin spritspåse.

Vid servering

Kläm potatisen lätt så den spricker lite och lägg i en bunke. Blanda ner flingsalt, olivolja och gräslök. Vänd runt. Börja sedan med att lägga en lagom mängd potatis i botten av tallriken. Spritsa sen gräddfil och löjrom runt om och emellan potatisarna. Toppa med salladslöken och dillen.

Toppa eventuellt med mer olivolja. Klart att serveras!

Om man vill göra det lite mer avancerat så kan man göra ett dill- och lökpulver genom att torka lika delar dill- och bananschalottenlök i ugnen, mixa sedan till ett fint pulver och strössla över rätten precis innan servering, det blir grymt!