Annons:

Husman Husmanskost Vegan

Farmor Ullas välkända Kålpudding med gräddsås och lingon

Ingredienser

  • Kålpudding:
  • 250
    gram gram
    sojafärs (jag använde anammas)
  • ½
    st st
    bit kålhuvud
  • 1
    msk msk
    sojamjölk
  • 1
    tsk tsk
    noegg/2 msk vatten
  • 1
    tsk tsk
    malen kryddpeppar
  • 1
    krm krm
    vitpeppar
  • 1
    krm krm
    muskot
  • Vegansk gräd*sås:
  • 4
    dl dl
    matlagningsgrädde, soja
  • 3
    tsk tsk
    kinesisk soja
  • 3
    tsk tsk
    maizena
  • Rårörda lingon (utan tillsatt socker):
  • 200
    gram gram
    rårörda lingon
  • 2
    msk msk
    stevia
  • 1
    tsk tsk
    citronjuice
Kålpudding:
Salt

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Grovhacka vitkålen och skölj av. Stek sedan länge på låg temperatur i generöst med mjölkfritt smör. Tillsätt kryddorna samt salt utifrån eget tycke. Jag personligen föredrar mycket sälta till vitkål.
När vitkålen börjat bli mör tillsätter du sojamjölk som får stuva och samtidigt binda kålen lite. Låt reducera.

3. Ta vitkålen från plattan och låt svalna.

4. Blanda no egg tillsammans med otillagad sojafärs. Häll sedan över till vitkålen och rör om.

5. Placera kål- och färsblandingen i en lämpad form och pressa med hjälp av en slev. Eftersom jag föredrar att min kålpudding ska kunna vändas upp ur ner ur formen pressar jag med hjälp av plastfolie och en vinflaska jag låter vila över horisontellt. Låt vila i kylen cirka 60 minuter.

6. Grädda sedan i ugn ca 30 minuter.

7. Serveras med potatis, gräd*sås och rårörda lingor.

Vegansk gräd*sås

Gör såhär:
1. Koka upp matlagningsgrädde samt soja. Tillsätt successivt maizena tills att det såsen börjar tjockna. Ta från plattan och låt svalna.

Rårörda lingon

Gör såhär:
1. Rör om tills att steviaflarnen lösts upp. Tillsätt citronjuice.