Annons:

Fisk

Fänkålssotad laxtataki, grön sparris och ramslökssallad

Pär Stenberg bjuder på en härlig rätt med vårens alla smaker.

Ingredienser

  • Fänkålssotad laxtataki med grön sparris, parmesancréme och ramslökssallad
  • 1
    st st
    laxloin (t ex Salmalax)
  • 6
    st st
    grön sparris
  • ½
    dl dl
    torkade fänkålsfrön
  • 1
    dl dl
    crème fraîche
  • 50
    gram gram
    parmesanost
  • 2
    st st
    rispapper, blad
  • 5
    dl dl
    olja (fritering)
  • 1
    nypa nypor
    chilipulver
några blad ramslök
salt
svartpeppar

Rosta fänkålsfröna i medelhet panna, de skall inte brännas vid. När det börjar dofta så är de klara. Låt svalna och mixa fröna till ett pulver. Rulla laxen i pulvret och tillsätt en nypa salt.
Sota laxen i torr panna på hög värme tills den får en sotad yta på alla sidor. Låt laxen svalna och lägg den i frysen för att underlätta att skära den senare vid servering. Låt skivorna tina på tallrik.
Riv parmesanen fint, gärna på zestjärn. Vispa upp crème fraichen till en tjock konsistens, salta och peppra och vänd i parmesanen. Gör detta någon timme innan servering så den hinner få smak.
Sparrisen kan skalas om man vill, men det behövs inte. Koka upp vatten, tillsätt rikligt med salt. Häll vattnet över sparrisen och låt den svalna i vattnet. Då brukar den oftast få en perfekt konsistens. Ta upp dem ur vattnet när de svalnat och lägg dem på en tallrik med hushållspapper. Skär dem som du känner för.
Bryt rispapperet i fyra delar och värm oljan till 180 grader. Fritera snabbt och lägg på hushållspapper så fettet kan rinna av.
Ramslöken sköljes och används som den är.
Riv gärna över lite parmesan på din laxsallad innan du serverar och släng över en nypa chili. Jag har valt att lägga upp min såhär. Hur du väljer att servera är upp till dig. Det finns inga fel.

Instagram: @parrastenberg
Facebook: Pär Stenberg
Email: chefstenberg@gmail.com
Företag: Chef Stenberg Mat & Dryck
Tel: 070-291 94 48