Annons:

Bakat

Enkelt lantbröd

Ingredienser

  • Enkelt lantbröd 1 stort bröd:
  • ½
    st st
    pkt färsk jäst (25 g)
  • 2
    tsk tsk
    salt
  • 1
    msk msk
    honung
  • 5
    dl dl
    ljummet vatten
  • 3
    dl dl
    grahamsmjöl
  • 7
    dl dl
    vetemjöl
  • 1
    dl dl
    vetemjöl till utbakningen

Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och klicka i honung. Slå över lite av det ljumma vattnet och rör tills jästen är löst. Häll i resten av vattnet. Blanda i grahamsmjöl och sist vetemjöl. Arbeta ihop degen med en trägaffel. Låt den ganska lösa degen jäsa med en handduk över bunken i ca 1 timme.
Arbeta in ytterligare 1-2 dl vetemjöl i den jästa degen och arbeta degen några minuter i bunken. Tippa ut den på väl mjölat bakbord. Forma degen till ett stort bröd och flytta över till en plåt. Skär några snitt i degytan med en vass kniv. Jäs brödet i 20 min. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda brödet ytterligare 25-35 minuter. Låt svalna på galler.