Eggs Benedict
Ingredienser
- Egg Benedikt extravaganza
-
4stVitt bröd i skivor (gärna smörstekt, vad annars?!)
-
8stRökt lax i tunna skivor (eller rökt skinka, efter humör)
-
200gramFärsk magold
- Såsen
-
4stÄggulor
-
½dlVitvinsvinäger
-
4stVitpepparkorn, ett par stycken
-
1stCharlottenlök, vinhackad
-
200gramSmör, smält och skirat
-
2mskTryffel, fint riven (om du får tag på det)
- Pocherade ägg
-
4stÄgg
-
1stKastrull, med kokande vatten
-
3stÄttika, några skvättar
Skär upp dina brödskivor och stek dem i smör och lägg dem sedan snyggt på var sin tallrik. Dressa med några mangoldblad och 2 skivor rökt lax på varje brödskiva och ställ dem sedan åt sidan. Okej då börjar vi med koka ned vinäger, schalottenlök och vitpepparkorn till hälften och sila bort lök och peppar, ställ åt sidan.
De förlorade äggen kokar man i en stor kastrull med vatten, skvimpa ned lite ättika i och låt det bli hett. När vattnet är kokhett knäcker du ett ägg i taget i en separat skål. Häll det försiktigt ned i det kokheta vattnet och se ägget först flyga som en rocka i vattnet och sedan krulla ihop sig till en fladdrig boll. Efter cirka 3 minuter bör du vara redo med din hålslev och plocka upp ditt ägg, lägg det på en tallrik och låt det fukta av sig en smula innan du lägger det på mackan.
Nu till såsen, börja med att smälta smöret och ställ det åt sidan så att det får svalna lite granna. Koka upp en kastrull med vatten och vispa sedan upp äggulorna i en skål med rund botten. Vispa ordentligt, häll ned vinäger avkoket och ställ sedan skålen ovanpå det kokande vattnet. Var noga med att botten inte når det kokande vattnet, då blir det äggröra av alltihopa. Ok vispa tills du har en tjock och fluffig äggsmet. Ta bort skålen från värmen och ropa på din lilla älskling som får hälla ned smöret i en mycket, mycket försiktig stråle ned i äggsmeten. Medan du vispar för allt vad tygen håller. Vispa tills allt smör utom det vita i botten, är nedvispat och smaksätt sedan med salt, peppar och tryffel. Lägg en klick sås överst på mackan och njut!
Om du väljer att göra den här rätten med rökt lax så tycker jag du skall prova en Dopff Pinot Gris 131 kronor med nummer 89648 ett vin med lite oljig smörig känsla men med en hög frisk syra som kan balansera både sås och ägg. Den lite rökiga tonen kommer att sitta som en smäck till laxen.
Smaklig spis!

Anette Rosvall