Annons:

Fisk

Eggs Benedict

Eggs Benedict, Ja tack! en lyxig och snabbt rätt som faktiskt inte bara passar på brunch utan lika bra på fredagskvällen.

Ingredienser

  • Egg Benedikt extravaganza
  • 4
    st st
    Vitt bröd i skivor (gärna smörstekt, vad annars?!)
  • 8
    st st
    Rökt lax i tunna skivor (eller rökt skinka, efter humör)
  • 200
    gram gram
    Färsk magold
  • Såsen
  • 4
    st st
    Äggulor
  • ½
    dl dl
    Vitvinsvinäger
  • 4
    st st
    Vitpepparkorn, ett par stycken
  • 1
    st st
    Charlottenlök, vinhackad
  • 200
    gram gram
    Smör, smält och skirat
  • 2
    msk msk
    Tryffel, fint riven (om du får tag på det)
  • Pocherade ägg
  • 4
    st st
    Ägg
  • 1
    st st
    Kastrull, med kokande vatten
  • 3
    st st
    Ättika, några skvättar
Visst känns det lite extra lyxigt med pocherade ägg? Den fasta vitan ligger som en liten boll runt en nästan perfekt mjuk/geggiga gulan som rinner som dressing över det som man äter till. Jag som tycker att det skall gå lite snabbt och enkelt på fredagskvällen tycker att Egg Benedict inte bara passar på brunch. Med rätt vin till så är detta en riktig delikatess. Jag har lagt en skiva lax under ägget och hollandaisesåsen men det går lika bra utan, och faktiskt med rökt skinka också om man är på det humöret.


Skär upp dina brödskivor och stek dem i smör och lägg dem sedan snyggt på var sin tallrik. Dressa med några mangoldblad och 2 skivor rökt lax på varje brödskiva och ställ dem sedan åt sidan. Okej då börjar vi med koka ned vinäger, schalottenlök och vitpepparkorn till hälften och sila bort lök och peppar, ställ åt sidan.

De förlorade äggen kokar man i en stor kastrull med vatten, skvimpa ned lite ättika i och låt det bli hett. När vattnet är kokhett knäcker du ett ägg i taget i en separat skål. Häll det försiktigt ned i det kokheta vattnet och se ägget först flyga som en rocka i vattnet och sedan krulla ihop sig till en fladdrig boll. Efter cirka 3 minuter bör du vara redo med din hålslev och plocka upp ditt ägg, lägg det på en tallrik och låt det fukta av sig en smula innan du lägger det på mackan.

Nu till såsen, börja med att smälta smöret och ställ det åt sidan så att det får svalna lite granna. Koka upp en kastrull med vatten och vispa sedan upp äggulorna i en skål med rund botten. Vispa ordentligt, häll ned vinäger avkoket och ställ sedan skålen ovanpå det kokande vattnet. Var noga med att botten inte når det kokande vattnet, då blir det äggröra av alltihopa. Ok vispa tills du har en tjock och fluffig äggsmet. Ta bort skålen från värmen och ropa på din lilla älskling som får hälla ned smöret i en mycket, mycket försiktig stråle ned i äggsmeten. Medan du vispar för allt vad tygen håller. Vispa tills allt smör utom det vita i botten,  är nedvispat och smaksätt sedan med salt, peppar och tryffel. Lägg en klick sås överst på mackan och njut!

Om du väljer att göra den här rätten med rökt lax så tycker jag du skall prova en Dopff Pinot Gris  131 kronor med nummer 89648 ett vin med lite oljig smörig känsla men med en hög frisk syra som kan balansera både sås och ägg. Den lite rökiga tonen kommer att sitta som en smäck till laxen.

Smaklig spis!