Annons:

Asiatiskt Grönsaker/Vegetariskt

Dumplings med grönsaksfyllning.

Dumplings med grönsaksfyllning, serverade med ponzusås och asiatisk gurksallad.

Ingredienser

  • Deg till dumplings
  • 50
    gram gram
    Durumvete (knappt 1 dl)
  • 50
    gram gram
    Vetemjöl special (knappt 1 dl)
  • ½
    dl dl
    Kokande vatten (drygt 0,5 dl)
  • ½
    msk msk
    Mirin, saké vinäger
  • Fyllning till dumpling
  • 150
    gram gram
    Vitkål, skuren fint och tunt
  • 100
    gram gram
    Svamp, valfri sort
  • 1
    st st
    Purjolök, finhackad (10 cm)
  • ½
    st st
    Chili, röd och finhackad (minst en halv, men det beror på hur stark du vill ha din fyllning)
  • ½
    msk msk
    Soya, kinesisk
  • ½
    msk msk
    Sesamolja
  • ½
    msk msk
    Ostronsås
  • 1
    nypa nypor
    Flingsalt
  • 1
    st st
    Citrongräs (hacka inte, banka ut och låt det ligga helt i fyllningen)

Degen till dina dumplings gör du så här. Blanda ihop de båda mjölsorterna ordentligt med en gaffel. Rör ner vattnet med samma gaffel, rör även ned mirin och knåda sedan ordentligt tills degen inte längre är varm. Rulla in degen i plast och låt den vila fint i kylskåpet medan du jobbar vidare med fyllningen.

Du måste vara riktigt noga när du hackar alla ingredienser till fyllningen. Ju mindre bitar desto bättre. När du har hackat noga så skall alla ingredienser blandar noga. Stek sedan hacket i olja tills det blir mjukt och medgörligt. Smaka av med salt, soya, sesamolja och oystersås tills du har en fyllning som du gillar. Innan du använder fyllning så måste du ta ut de hårda citrongräsbitarna.

Nu är det dags att vara pysslig.Ta fram degen ur kylen och börja kavla ut en bit av den. Vi kavlade på en välanvänd skärbräda som var nästan lite fet. Kavla så att den blir ganska tunn (½ cm), tag ut rundlar i ca snapsglasstorlek, kavla vidare på dessa rundlar så att degen blir jättetunn –  vänd och pilla på den hela tiden så att den inte fastnar på underlaget. Eller kavla på en silpatduk eller ett vaxat bakplåtspapper. Kavla så att du behåller den runda formen! När degen är tunn och smidig, lägger du en halv matsked fyllning på varje degrundel, viker på mitten och pressar ihop kanterna med en gaffel på både sidorna. Lägg dem åt sidan -– fortsätt tills du har slut på deg eller fyllning. Ångkoka!

Om du inte har en ångkokare av något slag så fungerar följande riktigt bra: Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg ett durkslag eller en sil över – de får inte ha kontakt med vattnet men ångan skall vara kraftig – och lägg knytena däri, på med locket och låt dem ångkoka i ca 7–10 minuter eller tills degen blivit genomskinlig och blank. Servera med Ponzusås, asiatisk gurk- och chilisallad och ät självklart med pinnar.