Annons:

Bakat

Cranks fullkornsbröd

Ingredienser

  • Cranks fullkornsbröd 2 limpor:
  • 22 ½
    dl dl
    grahamsmjöl
  • 2
    tsk tsk
    salt
  • ½
    st st
    färsk jäst (25 g)
  • 1
    msk msk
    råsocker
  • 10 ½
    dl dl
    ljummet vatten (37 grader) - 9-12 dl

Blanda jäst och socker i en stor bunke tillsammans med 1 1/2 dl av vattnet. Låt jästlösningen stå på ett varmt ställe i ca 10 minuter tills den börjar bubbla.
Tillsätt mjöl, salt och resten av det ljumma vattnet. Blanda väl, det går bäst för hand. Dela degen i hälften och lägg den i 2 brödformar som penslats med olja.
Sätt ugnen på 200 grader. Ställ formarna på ett varmt och dragfritt ställe, täck med bakduk och låt degen jäsa i ca 20 minuter.
Grädda 35-40 minuter mitt i ugnen. Låt svalna något, stjälp upp och låt svalna på galler.

Kommentar: Vattenmängden beror på viket mjöl du använder. Ett stenmalet mjöl suger mer vatten. Börja med den mindre mängden vatten och häll i efter hand tills du har en lagom smetig bröd deg.