Annons:

Avec/digestif Sällskapsdryck

Collins på temat frukost 1 drink

En enkel mycket god Collins med bland annat apelsinmarmelad

Ingredienser

  • Drink
  • 1
    tsk tsk
    apelsinmarmelad, rejäl tsk
  • 4
    cl cl
    bourbon
  • 1
    cl cl
    färskpressad citronjuice
  • 1
    droppe droppar
    skvätt bitters (angostura/apelsin/ditt val)
  • 3
    cl cl
    sodavatten

Häll allt utom sodavatten i en shaker och rör runt så marmeladen hinner blanda sig. Fyll på med is och skaka ordentligt. Tillsätt sodavattnet (så slipper du blanda i glaset) och häll upp i Collinsglas fyllt med is (sila genom både strainer och sil för att få bort apelsinrester). Frukost när den är som bäst!

Apelsinmarmelad

1 kg blandade citrusfrukter (ta knappt mogna apelsiner, de innehåller mer pektin)
8 dl vatten
12 dl socker 
Borsta frukten ren i varmt vatten. Skär bort det yttersta lagret med en vass kniv och skär sedan skalet i tunna strimlor. Skär bort den vita hinnan från frukten och skär fruktköttet i små bitar. Ta vara på kärnorna och lägg dem tillsammans med det vita från frukten i en silduk och knyt om med ett snöre alternativt en tekula. Koka frukten med vattnet och kärnknytet i 45 minuter. Ta grytan av värmen och rör ner sockret. Koka kraftigt utan lock i 10-15 minuter. Passa så det inte kokar över. Gör marmeladprovet, d v s ös upp lite marmelad på ett kylt fat. Dra en ränna i marmeladen med en sked. Om den inte flyter ihop är marmeladen färdig. Om inte så låt marmeladen koka lite längre. Ta grytan från värmen. Vänta några minuter, ta upp kärnknytet och skumma marmeladen noggrant. Ös upp marmeladen på rena heta burkar och sätt på lock. Det kan ta några dagar innan marmeladen stelnar. Förvaras svalt.