Annons:

Dessert

Citronsorbet på hallonspegel

Ingredienser

  • Citronsorbet:
  • 9
    dl dl
    strösocker
  • 4 ½
    dl dl
    vatten
  • 4
    st st
    citroner
  • 2
    st st
    äggvitor
  • 1
    nypa nypor
    strösocker
  • Hallonsås:
  • 400
    gram gram
    djupfrysta hallon
  • 1
    dl dl
    av sockerlagen

Citronsorbet
Häll sockret och vattnet i en kastrull och låt koka upp. Rör om då och då och låt lagen koka 3 min. Skumma ytan om det behövs. Låt svalna. Pressa citronerna. Blanda citronsaften med 4 dl av sockerlagen. Om du vill ha äggvita i sorbeten vispar du äggvitorna med en nypa socker till ett kraftigt skum.Med äggvita blir sorbeten lite luftigare i konsistensen. Sedan vänder du ner skummet i citronblandningen. Kör sorbeten i glassmaskin. Har du ingen glassmaskin häller du citronblandningen i en skål och ställer in i frysen. Rör om i sorbeten var 15 min tills den stelnat.

Hallonsås
Lägg hallonen i en kastrull, häll på 1 dl av sockerlagen och låt koka upp. Kör sedan såsen i en mixer och sila bort kärnorna. Låt svalna.

Servering
Lägg lite hallonsås på varje tallrik och lägg på några skedar sorbet. Servera gärna med färska bär eller frukt.

Kommentar: Jag har ingen glassmaskin och det tar lång tid innan sorbeten stelnar i frysen, se till att ha gott om tid. Tycker receptet räcker till fler än 4 personer.