Chokladtryffelkaka med hallonmousse och hallongelé
Ingredienser
- Chokladtryffelkaka:
-
200grammörk choklad 70%
-
150gramsmält smör
-
2stägg
-
2dlsocker
-
2dlvetemjöl
- Hallonmousse:
-
450gram(ca 4,5 dl) passerade hallon
-
30gramgelatin
-
720gram(ca 7,2 dl) vispgrädde
- Italiensk maräng:
-
240gram(ca 8 ägg) äggvita
-
410gram(ca 4 dl) strösocker
-
85gram(ca 3/4 dl) vatten
- Hallongelé:
-
300gram(ca 3 dl) passerade hallon
-
9gramgelatin
Chokladtryffelkaka:
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj din form och bröa (ströbröd eller cocos – efter egen smak) Smält smöret. Lägg din grovhackade choklad i det smälta smöret och rör tills den smält helt. Blanda ägg och socker i en bunke. Häll i din chokladsmet. Vänd sedan ner ditt mjöl. Häll ner blandningen i din smörjda form. Baka av i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt kakan svalna.
Hallonmousse & italiensk maräng:
Passera hallonen så att du får en ren och klar vätska. Lägg gelatin i blöt. Vispa upp äggvitan till ett hårt skum. Koka upp socker och vatten till 121 grader. Gå försiktigt ner med sockerlagen i den vispande marängen. Låt vispa sval. Vispa grädden löst. Värm upp hallonpuréen. Smält gelatinet och gå ner med det i hallonen. Vänd ner hallonen i den italienska marängen för hand. Vänd sist ner grädden. Häll ut din mousse över chokladbotten. Ställ i frysen och låt sätta sig.
Hallongelé:
Lägg gelatin i blöt. Värm de passerade hallonen. Smält gelatinet och blanda med hallonen. Häll gelén ovanpå din mousse och låt stela.

Josefine Baumann
Årets konditor 2011