Annons:

Dessert

Chokladtryffelkaka med hallonmousse och hallongelé

Ingredienser

  • Chokladtryffelkaka:
  • 200
    gram gram
    mörk choklad 70%
  • 150
    gram gram
    smält smör
  • 2
    st st
    ägg
  • 2
    dl dl
    socker
  • 2
    dl dl
    vetemjöl
  • Hallonmousse:
  • 450
    gram gram
    (ca 4,5 dl) passerade hallon
  • 30
    gram gram
    gelatin
  • 720
    gram gram
    (ca 7,2 dl) vispgrädde
  • Italiensk maräng:
  • 240
    gram gram
    (ca 8 ägg) äggvita
  • 410
    gram gram
    (ca 4 dl) strösocker
  • 85
    gram gram
    (ca 3/4 dl) vatten
  • Hallongelé:
  • 300
    gram gram
    (ca 3 dl) passerade hallon
  • 9
    gram gram
    gelatin

Chokladtryffelkaka:

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj din form och bröa (ströbröd eller cocos – efter egen smak) Smält smöret. Lägg din grovhackade choklad i det smälta smöret och rör tills den smält helt. Blanda ägg och socker i en bunke. Häll i din chokladsmet. Vänd sedan ner ditt mjöl. Häll ner blandningen i din smörjda form. Baka av i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt kakan svalna.

Hallonmousse & italiensk maräng:

Passera hallonen så att du får en ren och klar vätska. Lägg gelatin i blöt. Vispa upp äggvitan till ett hårt skum. Koka upp socker och vatten till 121 grader. Gå försiktigt ner med sockerlagen i den vispande marängen. Låt vispa sval. Vispa grädden löst. Värm upp hallonpuréen. Smält gelatinet och gå ner med det i hallonen. Vänd ner hallonen i den italienska marängen för hand. Vänd sist ner grädden. Häll ut din mousse över chokladbotten. Ställ i frysen och låt sätta sig.

Hallongelé:

Lägg gelatin i blöt. Värm de passerade hallonen. Smält gelatinet och blanda med hallonen. Häll gelén ovanpå din mousse och låt stela.

Årets konditor 2011