Annons:

Choklad Dessert

Chokladsufflé

Ingredienser

  • Chokladsufflé:
  • 200
    gram gram
    mörk choklad, smält
  • 150
    gram gram
    äggvita (4-5 st)
  • 125
    gram gram
    socker
4 portionsformar

smör och strösocker till formarna

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra formarna så att de är helt täckta med ett tunt lager smör. Häll i strösocker och ”bröa” formarna. Det är viktigt att precis hela formen är täckt med smör och socker, annars kommer inte sufflén att stiga rakt.

Smält chokladen i mikron eller över vattenbad.

Vispa äggvita med 1 msk strösocker långsamt, tillsätt sockret lite i taget och vispa lite snabbare. När allt socker är i vitan kan man vispa snabbt. Det ska vara en homogen maräng. Vänd ner ¼ maräng i den smälta chokladen och vänd samman med en slickepott. Vänd ner ytterligare ¼. Avsluta med att vända ihop sufflésmeten med resen av marängen. Den behöver inte vara helt slät, det är viktigt att smeten är luftig. Spritsa ner smeten i formarna och dra tummen runt kanten så att det blir en rand mot formen. Det gör att smeten inte fastnar i formen och stiger rakt.

Grädda 9-12 minuter eller tills suffléerna rest sig. Servera direkt.