Annons:

Dessert

Chokladnougatine

Fredrik Gustavsson tipsar om ett krispigt tillbehör och vikten av olika konsistenser i en dessert.

Ingredienser

  • Chokladnougatine
  • 80
    gram gram
    fondantsocker (finns på konditori eller specialbutiker)
  • 50
    gram gram
    strösocker
  • 25
    gram gram
    mörk choklad

Något som jag anser vara viktigt med en dessert förutom smak är texturer. De ska hända mycket i munnen när man äter en dessert. Något krämigt, något kallt, något bakat, något krispigt och så vidare. Men ibland är ”less is more” ett bra utryck.
Jag tänkte ge er ett tips på ett gott och ganska enkelt chokladflarn eller nougatine. Ett sockerflarn som kan göras på många olika sätt.

På bilden ser ni tuttifruttisorbet med chokladkräm, jordgubbsmousse samt chokladnougatine.

Koka sockret till 160 grader på låg värme. Låt sockret svalna en aning och tillsätt chokladen. Slå ut blandningen på en gummimatta eller bakplåtspapper och bred ut tunt. Låt det svalna helt.
Bryt sönder lite större bitar av karamellen och värm i ugnen. Ta ut plåten och kavla karamellen tunt. Jobba fort för den stelnar fort igen. Blir karamellen för kall och man vill ha den tunnare värm den bara igen och kavla på nytt.
Bryt sedan i mindre bitar och garnera med.