Annons:

Dessert

Chokladbrownie och salt karamellsås

Anna Pettersson bjuder på en dessert som är älskad bland hennes gäster, speciellt bland chokladälskare. En perfekt vinter/bistrodessert!

Ingredienser

  • Vaniljglass
  • 400
    gram gram
    grädde, 40%
  • 600
    gram gram
    mjölk 3%
  • 240
    gram gram
    äggula
  • 200
    gram gram
    strösocker
  • 50
    gram gram
    honung
  • 5
    gram gram
    tahinivaniljstång
  • 1
    st st
    gelatinblad (blötlagt i minst 5 min i kallt vatten)
  • Chokladbrownie
  • 60
    gram gram
    mjöl
  • 60
    gram gram
    kakao
  • ½
    tsk tsk
    bakpulver
  • 200
    gram gram
    70 % choklad av god kvalité
  • 300
    gram gram
    osaltat smör, rumstempererat
  • 3
    st st
    stora ägg
  • 1
    st st
    äggula
  • 1
    nypa nypor
    salt
  • Salt karamellsås
  • 5
    dl dl
    socker
  • 500
    gram gram
    smör
  • 4 ½
    dl dl
    mjölk
  • 1 ½
    tsk tsk
    salt

Vaniljglass

Väg ingredienserna. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Hetta upp mjölk, grädde, vaniljstång + frön, honung och socker under vispning till 84 grader. Smält gelatinet i 1 dl av glassmeten och tillsätt i resterande glassmeten. Homogenisera blandningen i 30 sekunder med en stavmixer. Kyl ner smeten över ett isbad. Ställ i kyl och låt mogna 18-24 timmar. Sila smeten och slunga i glassmaskin.

Chokladbrownie

Sätt ugnen på 170 grader. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Sikta mjöl, bakpulver och kakao i en skål. Smält chokladen. Vispa socker och smör tills luftigt. Tillsätt äggen lite i taget under vispning. Tillsätt den smälta chokladen och en nypa salt. Tillsätt mjölblandningen lite i taget. Häll smeten i formen, släta till ytan och baka i ugnen 30-45 minuter. Mitten av brownien ska vara kladdig men inte lös. Testa med en tandpetare eller liknande. Låt brownien svalna och skär den sedan i bitar.

Salt karamellsås

 

Smält sockret under vispning i en tjockbottnad kastrull tills det fått en gyllenbrun/brun färg. Tillsätt smör och koka ihop under vispning på medelvärme tills såsen tjocknat lite. Tillsätt mjölken lite i taget, vispa, vispa. Var försiktig, det bubblar och skvätter. Smaka av med salt tills du tycker att såsen är tillräckligt salt. Låt dock såsen svalna en aning innan du smakar av den, det gör ont med blåsor på tungan!

Tips: Servera brownien rumstempererad eller värm den 10 sekunder i mikron.