Cheesecake med björnbär och choklad
Ingredienser
- Cheesecake med björnbär och choklad.
- Botten
-
200gramChokladkex, jag använde Oreos utan fyllning
-
75gramSmör, smält
- Fyllning
-
600gramPhiladelfiaost
-
2 ½dlCreme Fraiche
-
200gramMörk choklad, smält
-
1dlGrädde
-
1dlFarinsocker
-
1dlStrösocker
-
3Ägg, gärna ekologiska
-
250gramBjörnbär, vända i lite potatismjöl
Sätt ugnen på 160 grader. Smöra en springform (25 cm diameter).
Börja med att göra pajskalet. Blanda choklad med det smälta smöret. Tumma ut degen i en ugnsfast form och grädda den i 10 minuter. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna medan du gör fyllningen.
Vispa philadelphiaost och crème fraiche mjukt och smidigt. Försök att vispa utan att få in så mycket luft i smeten, tillsätt socker och ägg i omgångar tills det är krämigt. Tillsätt sedan den smälta chokladen. Blanda ordentligt och skrapa med en slickepott så att inget ligger oblandat i botten av skålen.
Häll nu fyllningen över skalet, och tryck sedan ned de potatismjölpudrade bären i kakan. Grädda hela baletten i 1 timme och 10 minuter. Kakan är klar när kanterna är fasta och mitten rör sig lite när du skakar på formen. När kakan är färdiggräddad ska den stå och svalna i ugnen med ugnsluckan öppen i ytterligare 1 timme. Efter det sätter du plastfolie på kakan och låter den stå i kylskåpet i 12 timmar, så att smakerna sätter sig. Före servering dekorerar du med färska björnbär, lägger på lite vackra citronmelissblad och siktar sedan florsocker över, du kan du gärna låta kakan stå i rumstemperatur i en kvart till en halvtimme, den är godast när den är rumsvarm.

Anette Rosvall