Bulgurgratäng med spenatfyllda auberginerullar
Ingredienser
- Bulgur:
-
1stgul lök, finhackad
-
2stvitlöksklyftor, hackade
-
1mskolja
-
3dlbulgur
-
1burkkonserverade hela tomater
-
2stgrönsaksbuljongtärningar
-
3dlvatten
-
1nypasalt
-
1nypasvartpeppar
- Fyllning:
-
250gramfryst spenat, tinad och urkramad
-
120gramrökt skinka, i små bitar
-
1stgul lök, finhackad
-
1stvitlöksklyfta, finhackad
- Övrigt:
-
2staubergine, skivade på längden i 1/2 cm tjocka skivor
-
100gramparmesanost, riven
peppar
Sätt ugnen på 250 grader. Skölj auberginen och skala den om du vill. Stek dem i en lätt oljad grillpanna tills dom är mjuka. Alternativt skär dem i ca 1/2 cm tjocka skivor på längden. Lägg ut dem på en plåt och ringla över rejält med olivolja och baka skivorna i ugnen till de fått fin färg, ca 5-7 min. Låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Gör fyllningen till auberginerullarna. Fräs lök och vitlök i lite olja. Tillsätt spenaten och skinkan. Fräs en liten stund och smaksätt med salt och peppar. Låt svalna. Gör i ordning bulguren. Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt bulgur och rör om. Slå över tomater, vatten och buljong. Koka ca 10 minuter, bulgurn ska fortfarande ha tuggmotstånd. Häll ut i en gratängform, ca 20 x 25 cm. Lägg ut en skiva aubergine på en skärbräda och lägg på en stor tesked av spenatfyllningen. Rulla ihop och lägg med skarven nedåt på bulguren i formen. Gör likadant med resten av aubergineskivorna. Fördela den rivna parmesanosten över rullarna. Grädda gratängen i 30 minuter eller tills auberginerna är mjuka. Ser gratängen torr ut, häll på 1 dl vatten under gräddningen. Servera gärna med en sås gjord på yoghurt och örter.