Annons:

Buffémat

Bulgurgratäng med spenatfyllda auberginerullar

Ingredienser

  • Bulgur:
  • 1
    st st
    gul lök, finhackad
  • 2
    st st
    vitlöksklyftor, hackade
  • 1
    msk msk
    olja
  • 3
    dl dl
    bulgur
  • 1
    burk burkar
    konserverade hela tomater
  • 2
    st st
    grönsaksbuljongtärningar
  • 3
    dl dl
    vatten
  • 1
    nypa nypor
    salt
  • 1
    nypa nypor
    svartpeppar
  • Fyllning:
  • 250
    gram gram
    fryst spenat, tinad och urkramad
  • 120
    gram gram
    rökt skinka, i små bitar
  • 1
    st st
    gul lök, finhackad
  • 1
    st st
    vitlöksklyfta, finhackad
  • Övrigt:
  • 2
    st st
    aubergine, skivade på längden i 1/2 cm tjocka skivor
  • 100
    gram gram
    parmesanost, riven
salt
peppar

Sätt ugnen på 250 grader. Skölj auberginen och skala den om du vill. Stek dem i en lätt oljad grillpanna tills dom är mjuka. Alternativt skär dem i ca 1/2 cm tjocka skivor på längden. Lägg ut dem på en plåt och ringla över rejält med olivolja och baka skivorna i ugnen till de fått fin färg, ca 5-7 min. Låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Gör fyllningen till auberginerullarna. Fräs lök och vitlök i lite olja. Tillsätt spenaten och skinkan. Fräs en liten stund och smaksätt med salt och peppar. Låt svalna. Gör i ordning bulguren. Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt bulgur och rör om. Slå över tomater, vatten och buljong. Koka ca 10 minuter, bulgurn ska fortfarande ha tuggmotstånd. Häll ut i en gratängform, ca 20 x 25 cm. Lägg ut en skiva aubergine på en skärbräda och lägg på en stor tesked av spenatfyllningen. Rulla ihop och lägg med skarven nedåt på bulguren i formen. Gör likadant med resten av aubergineskivorna. Fördela den rivna parmesanosten över rullarna. Grädda gratängen i 30 minuter eller tills auberginerna är mjuka. Ser gratängen torr ut, häll på 1 dl vatten under gräddningen. Servera gärna med en sås gjord på yoghurt och örter.