Annons:

Tillbehör

Brödsallad med bakade bönor och tomater

Ingredienser

  • Bönor:
  • 200
    gram gram
    Saltå Kvarn vita små torkade bönor
  • 6
    st st
    vitlöksklyftor, skalade och lätt krossade
  • ½
    kruka krukor
    färsk timjan
  • 3
    st st
    lagerblad
  • 1
    st st
    citron, skalet
  • 10
    st st
    hela svartpepparkorn
  • ½
    dl dl
    Saltå Kvarn Olivolja Classico
  • 4
    dl dl
    vatten
  • Tomater:
  • 2
    st st
    frp cocktailtomater (500 g)
  • Bröd:
  • 400
    gram gram
    dagsgammalt vitt surdegsbröd
  • 1
    Saltå Kvarn Olivolja Classico
  • Övriga ingredienser:
  • 1
    st st
    bunt färsk bladpersilja, hackad
  • 1
    tsk tsk
    Saltå Kvarn Vit balsamvinäger
  • 1
    dl dl
    Saltå Kvarn pumpakärnor (ca 75 g)
  • 150
    gram gram
    färsk spenat
  • 150
    gram gram
    oliver av god kvalitet
  • 100
    gram gram
    parmesan, flagad
  • 1
    st st
    rödlök, i tunna ringar
blötläggningsvatten

Tomater:
olivolja
salt
svartpeppar
socke

Blötlägg bönorna i kallt vatten över natten eller ca 12 timmar. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg tomaterna i en ugnsform och ringla över olivolja, salt, peppar och lite socker. Sätt in i ugnen i ca 2 timmar. Sila av vattnet från bönorna och lägg i en ugnsfast form. Tillsätt vitlöksklyftor, timjan, lagerblad, citronskal (skala med potatisskalare), svartpeppar och olivolja. Slå över vatten. Lägg på folie som lock och baka i ugnen tills bönorna är klara ca 1 1/2-2 h. Rör om då och då, tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Ta ut tomaterna och bönorna när dom är klara. Låt svalna något och sila sedan av skyn från bönorna. Plocka bort timjan, citronskal och pepparkorn men behåll vitlöken. Mosa sönder den i bönorna och rör om. Skiva brödet och stek i olivolja. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Skär rödlöken i ringar, hacka persiljan och hyvla osten. Blanda spenat, bönor, tomater, pumpakärnor, bröd, persilja, rödlök, parmesan och oliver. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.