Brödsallad med bakade bönor och tomater
Ingredienser
- Bönor:
-
200gramSaltå Kvarn vita små torkade bönor
-
6stvitlöksklyftor, skalade och lätt krossade
-
½krukorfärsk timjan
-
3stlagerblad
-
1stcitron, skalet
-
10sthela svartpepparkorn
-
½dlSaltå Kvarn Olivolja Classico
-
4dlvatten
- Tomater:
-
2stfrp cocktailtomater (500 g)
- Bröd:
-
400gramdagsgammalt vitt surdegsbröd
-
1Saltå Kvarn Olivolja Classico
- Övriga ingredienser:
-
1stbunt färsk bladpersilja, hackad
-
1tskSaltå Kvarn Vit balsamvinäger
-
1dlSaltå Kvarn pumpakärnor (ca 75 g)
-
150gramfärsk spenat
-
150gramoliver av god kvalitet
-
100gramparmesan, flagad
-
1strödlök, i tunna ringar
Tomater:
olivolja
salt
svartpeppar
socke
Blötlägg bönorna i kallt vatten över natten eller ca 12 timmar. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg tomaterna i en ugnsform och ringla över olivolja, salt, peppar och lite socker. Sätt in i ugnen i ca 2 timmar. Sila av vattnet från bönorna och lägg i en ugnsfast form. Tillsätt vitlöksklyftor, timjan, lagerblad, citronskal (skala med potatisskalare), svartpeppar och olivolja. Slå över vatten. Lägg på folie som lock och baka i ugnen tills bönorna är klara ca 1 1/2-2 h. Rör om då och då, tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Ta ut tomaterna och bönorna när dom är klara. Låt svalna något och sila sedan av skyn från bönorna. Plocka bort timjan, citronskal och pepparkorn men behåll vitlöken. Mosa sönder den i bönorna och rör om. Skiva brödet och stek i olivolja. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Skär rödlöken i ringar, hacka persiljan och hyvla osten. Blanda spenat, bönor, tomater, pumpakärnor, bröd, persilja, rödlök, parmesan och oliver. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.