Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger
Ingredienser
- Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger
-
2stmorötter, grovt skivade
-
½stpurjolök, grovt skivad
-
1stgul lök, grovt skivad
-
1stfänkål, grovt skivad
-
2stvitlöksklyftor, hackade
-
1mskolivolja
-
½stkuvert med saffran
-
8dlvatten
-
2stfiskbuljongtärningar
-
3dlvitt vin
-
1burkhela körsbärstomater (400 g)
-
½tsktorkad timjan
-
400gramSkrei, torskfilé eller kolja, i 2 x 2 cm bitar
-
6stpilgrimsmusslor, skivade
-
200gramskalade räkor
- Rouille:
-
1stpotatis (ca 100 g), skalad, i bitar och kokad
-
1stliten röd paprika (ca 100 g), i mindre bitar
-
½ströd chilifrukt (t ex spansk peppar), urkärnad och i mindre bitar
-
1stpåse saffran (à 1/2 g)
-
½krmsalt
-
3stvitlöksklyftor, fint hackade
-
1tskfärskpressad citronjuice
-
75mlmajsolja
-
½tsksalt
-
1krmsvartpeppar
svartpeppar
Krutonger:
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva vitt surdegsbröd tunt och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Baka i ugnen tills de är ljust bruna och frasiga. Låt vila på hushållspapper.
Metod:
Koka potatisen mjuk. Koka paprika och chili i vatten ca 5 minuter, de ska bli helt mjuka. Lägg paprika, chili, saffran, salt och potatis i en bunke tillsammans med vitlök och citronjuice. Mixa slätt med stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning till en majonnäsliknande konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Fräs grönsakerna i olivoljan tillsammans med saffran. Tillsätt vatten, fiskbuljong, vitt vin, tomater och timjan. Sjud i 10-15 min. Tillsätt fisken och pilgrimsmusslorna. Sjud ca 5 min. Vänd sist ner räkorna. Smaka av med salt och peppar.
Servera fiskgrytan med rouille och krispiga krutonger.