Annons:

Fisk

Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger

Ingredienser

  • Bouillabaise med rouille och frasiga krutonger
  • 2
    st st
    morötter, grovt skivade
  • ½
    st st
    purjolök, grovt skivad
  • 1
    st st
    gul lök, grovt skivad
  • 1
    st st
    fänkål, grovt skivad
  • 2
    st st
    vitlöksklyftor, hackade
  • 1
    msk msk
    olivolja
  • ½
    st st
    kuvert med saffran
  • 8
    dl dl
    vatten
  • 2
    st st
    fiskbuljongtärningar
  • 3
    dl dl
    vitt vin
  • 1
    burk burkar
    hela körsbärstomater (400 g)
  • ½
    tsk tsk
    torkad timjan
  • 400
    gram gram
    Skrei, torskfilé eller kolja, i 2 x 2 cm bitar
  • 6
    st st
    pilgrimsmusslor, skivade
  • 200
    gram gram
    skalade räkor
  • Rouille:
  • 1
    st st
    potatis (ca 100 g), skalad, i bitar och kokad
  • 1
    st st
    liten röd paprika (ca 100 g), i mindre bitar
  • ½
    st st
    röd chilifrukt (t ex spansk peppar), urkärnad och i mindre bitar
  • 1
    st st
    påse saffran (à 1/2 g)
  • ½
    krm krm
    salt
  • 3
    st st
    vitlöksklyftor, fint hackade
  • 1
    tsk tsk
    färskpressad citronjuice
  • 75
    ml ml
    majsolja
  • ½
    tsk tsk
    salt
  • 1
    krm krm
    svartpeppar
salt
svartpeppar

Krutonger:

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva vitt surdegsbröd tunt och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Baka i ugnen tills de är ljust bruna och frasiga. Låt vila på hushållspapper.

Metod:

Koka potatisen mjuk. Koka paprika och chili i vatten ca 5 minuter, de ska bli helt mjuka. Lägg paprika, chili, saffran, salt och potatis i en bunke tillsammans med vitlök och citronjuice. Mixa slätt med stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning till en majonnäsliknande konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Fräs grönsakerna i olivoljan tillsammans med saffran. Tillsätt vatten, fiskbuljong, vitt vin, tomater och timjan. Sjud i 10-15 min. Tillsätt fisken och pilgrimsmusslorna. Sjud ca 5 min. Vänd sist ner räkorna. Smaka av med salt och peppar.

Servera fiskgrytan med rouille och krispiga krutonger.