Annons:

Bakat

Bondbröd i korg

Ingredienser

  • Bondbröd i korg, 1 stort bröd:
  • 50
    gram gram
    jäst
  • 2 ½
    tsk tsk
    salt
  • 2
    msk msk
    mörk sirap
  • ½
    dl dl
    olja
  • 2 ½
    dl dl
    vatten
  • 5
    dl dl
    mjölk
  • 3
    dl dl
    grahamsmjöl
  • 20
    dl dl
    vetemjöl eller vetemjöl special
Häll kallt vatten i degbunken. Smula ner jästen, rör om och tillsätt salt, sirap och olja.Ljumma mjölken (ej över 37 grader). Tillsätt den, grahamsmjölet och ca 15 dl av vetemjölet. Arbeta eventuellt in lite mer vetemjöl så att du får en spänstig deg. Låt jäsa 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet och forma den till en slät bulle. Lägg den i en mjölad korg och låt jäsa 45 minuter till. Vänd upp och ner på korgen så att degen försiktigt hamnar på den bakplåtsklädda plåten. Grädda i 250 grader i 20 minuter. Låt brödet stå i eftervärmen i ca 20 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader.
Om du använder baksten så skall den ställas in i kall ugn på galler som placeras i den nedre delen av ugnen. Värm ugnen på högsta värmen i minst 45 minuter. Jag gräddade enligt receptet ovan och mitt bröd hade då innertemperatur 98 grader.