Annons:

Grönsaker/Vegetariskt

Bönbullar med saffranscouscous och yoghurtsås

Ingredienser

  • Bönbullar, ca 30 st:
  • 2
    burk burkar
    konserverade blandade bönor eller 400 g kokta kalla bönor
  • ½
    st st
    rödlök, finhackad
  • 1
    st st
    vitlöksklyfta, pressad
  • ½
    tsk tsk
    sambal oelek
  • 1
    msk msk
    tahini
  • 2 ½
    msk msk
    ströbröd
  • 1
    st st
    ägg
  • 1
    tsk tsk
    salt
  • 1
    nypa nypor
    svartpeppar
  • Panering:
  • 1
    dl dl
    sesamfrön
  • ½
    dl dl
    ströbröd
  • Yoghurtsås med ajvar relish:
  • 2
    dl dl
    tjock naturell yoghurt
  • 2
    msk msk
    mild eller stark ajvar relish
  • Saffranscouscous:
  • 4
    dl dl
    vatten
  • 1
    st st
    grönsaksbuljongtärning
  • 1
    st st
    pkt saffran (½ g)
  • 4
    dl dl
    couscous
  • 2
    st st
    paprikor, i mindre bitar
  • 1
    st st
    citron, rivet skal
  • 1
    dl dl
    finhackad persilja
smör och/eller olja att steka i
salt

Bönbullar:

Skölj bönorna om de kommer från burk. Mixa dem grovt. Rör ihop bönorna med övriga ingredienser. Forma små bollar med vattensköljda händer och vänd dem i en blandning av sesamfrön och ströbröd. Stek bollarna i smör och/eller olja i ca 5 minuter.

Yoghurtsås med ajvar relish

Rör ihop yoghurt och ajvar, smaka av med salt

Saffranscouscous

Koka upp vattnet i en kastrull och rör ut buljongen. Tillsätt saffran och couscous. Rör slätt och lägg på ett lock. Låt stå ca 5 minuter. Fluffa upp couscousen med en gaffel och lägg ut på ett stort fat. Låt svalna något. Blanda i paprika, rivet citronskal och persilja.