Annons:

Grytor/långkok

Boeuf Bourguignon en gryta som kräver tid.

Det här är nog världens godaste gryta, men är den snygg? Nej! Men det är som med folk i allmänhet. Man skall inte döma hunden efter håret!

Ingredienser

  • Boeuf Bourguignon
  • 1000
    gram gram
    Högrev eller fransyska, i bitar
  • 280
    gram gram
    Rökt sidfläsk
  • 2
    st st
    Morötter i bitar
  • 2
    st st
    Gul lök, stora
  • 7
    dl dl
    Rödvin
  • 7
    dl dl
    Mörk oxbuljong
  • 3
    msk msk
    Tomatpuré
  • 4
    st st
    Vitlöksklyftor, krossade
  • 1
    tsk tsk
    Timjanblad, torkade
  • 2
    st st
    Lagerblad, torkade
  • Mörkbräserade smålökar
  • 24
    st st
    Små steklökar
  • 4
    msk msk
    Mörk oxfond
  • ½
    dl dl
    Vatten
  • 1
    st st
    Smör, klick
  • 4
    st st
    Salt och peppar, nypor efter smak
  • Brynta champinjoner
  • 450
    gram gram
    Champinjoner
  • 1
    st st
    Vitlöksklyfta, finhackad
  • 1
    st st
    Smör, salt och peppar, efter behag
  • Rotsaksstomp med vitlöksdoft
  • 700
    gram gram
    Potatis, skalad och i bitar
  • 300
    gram gram
    Rotselleri, skalad och i bitar
  • 300
    gram gram
    Palsternacka, skalad och i bitar.
  • 4
    st st
    Vitlöksklyftor, skalade hela
  • 4
    dl dl
    Mjölk, cirka
  • 2
    st st
    Smör, rejäl klick
Smaka av alla delar med salt och svartpeppar från kvarnen. Både medan du gör grytan, när allt är färdiglagat och precis innan servering. Smaka, smaka, smaka!

Julia Child, en amerikan som hade en enorm fabless för det franska köket var en mästarinna på just Bouef bourgion. Och vi erkänner utan att skämmas att denna gryta är djupt inspirerad från henne, vilket gör det till den godaste Bourgion som uppbringas kan.

Börja med ugnen, den skall upp i 175 grader, sedan behöver du en stekpanna het som Sahara, och en gryta som är mer halvljummen.Skär nu köttet i 5 cm stora kuber, torka av dem en smula och fräs dem sedan i smör i stekpannan. Bryn köttet lite kött så det får en fin yta. När du är nöjd och allt kött blivit brynt och ligger i grytan, fräser du morötter, vitlöksbitar och lök. Ner med dem i grytan också. Kläm ut tomatpurén i stekpanna och häll sedan på lite av oxbuljongen. Vispa ur all köttsmak och häll ned spadet i grytan. Stäng av värmen under stekpanna och koncentrera dig på grytan. Häll i resten av oxbuljongen, och fyll sedan på med vin så att det täcker köttbitarna. Krydda och rör om, allra överst lägger du lagerbladen och sedan på med locket. Sänk ugnsvärmen till 125 grader och ställ in grytan i cirka 3 – 4 timmar. Titta till grytan lite då och då och se till att det finns tillräckligt med vätska i grytan, fyll på med buljong och rödvin om det behövs. När 3 timmar har gått så tugga lite på en köttbit, den skall falla isär i din mun.

Under tiden du väntar på att grytan skall bli klar så kan du fixa med tillbehören.

De mörkbräserade lökarna gör du så här: Fräs löken i en het panna i smör, rör pannan hela tiden och se till att lökarna blir jämt gyllenbruna. Då skall fonden och vattnet på, koka tills det har dunstat bort, salta och peppra och ställ sedan åt sidan.

Brynta champinjoner gör du så här: Rensa svampen och dela den i mindre delar, fräs vitlöken och svamp i smör tills den blir vacker gyllenbrun. Smaksätt med salt och peppar och låt svamparna stå och vänta på grytan.

Rotsaksstompet gör du så här: Koka rotsakerna och vitlöken i det salta vattnet tills de är mjuka och lättmosade. Häll av vattnet och ta fram din potatispress. Ner med mjölk och smör i kastrullen, låt smöret smälta i mjölken. Pressa ned rotsaksbitarna i den varma mjölken, rör runt tills du har ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.

Servera grytan med mos och toppa den med lök, champinjoner och hackad persilja. Smaklig spis!