Annons:

Asiatiskt Grytor/långkok Kryddstarkt Nötkött

Bo Kho en vietnamesisk biffgryta

Bo Kho en mustig och kryddstark vietnamesisk biffgryta

Ingredienser

  • Marinad till köttet
  • 800
    gram gram
    Högrev
  • 3
    st st
    Vitlöksklyftor (finhackade)
  • 3
    msk msk
    Färsk ingefära (finhackad)
  • 5
    msk msk
    Fisksås
  • 2
    msk msk
    Farinsocker
  • 3
    tsk tsk
    Five spice krydda
  • Ingredienser till grytan
  • 3
    msk msk
    Jordnötsolja (alt solrosolja)
  • 4
    st st
    Citrongräs (finhacka den mjuka delen av två och dela den tredje i fyra cm stora delar)
  • 8
    st st
    Vitlöksklyftor (finhackade)
  • 1
    st st
    Gul lök (skiva fint)
  • 4
    msk msk
    tomatpuré
  • 18
    dl dl
    Vatten
  • 5
    dl dl
    Cocosvatten
  • 2
    st st
    Stjärnanis (hela)
  • 2
    tsk tsk
    Sechuanpeppar (mortlade)
  • 1
    tsk tsk
    Koreansk chili
  • 1
    msk msk
    Paprikapulver
  • 1
    st st
    Torkad chili
  • 6
    st st
    Morötter, skurna i cirka 2-3 cm stora bitar
  • 1
    tsk tsk
    Salt
  • 3
    msk msk
    Mörk soja
  • 3
    msk msk
    Chiliolja
  • 3
    knippe knippen
    Färsk koriander, mynta och eller thaibasilika
  • 1
    st st
    Schalottenlök
  • 1
    st st
    Limefrukt
  • 1
    st st
    Färsk chili
Servera med nudlar.

Gör så här:

När köttet är marinerat, hetta upp jordnötsoljan i en wokpanna och lägg i de större delarna av citrongräset (spara ett citrongräs till senare). Efter någon minut tillför du det finhackade citrongräset och vitlöken, fräs i någon minuter och tillför den gula löken. Fräs detta till den gula löken mjuknar och tillför sedan köttet, lite i taget och bryn detta. När köttet är brynt är det dags att röra ned tomatpurén och häll över eventuell vätska som är kvar från marinaden samt kryddorna. Rör runt i ett par minuter innan du tillsätter vattnet och kokosvattnet. Låt koka upp, sänk värmen och låt det hela småkoka i cirka en timma. Rör runt lite då och då.

Efter att timman gått är det dags att tillsätta morötterna, salt, soja och chilioljan och låt detta småkoka i cirka 40 minuter till, eller tills köttet är lagom mört. Därefter ska du fiska upp de större delarna av citrongräset och det två stjärnanisarna. Inga av dessa delar är särskilt kul att få i munnen.

Koka upp vatten till nudlarna och gör dessa.

Under tiden gör vi en dressing till grytan! Till detta behöver du, en lime, ett citrongräs, en matsked mirim, 1 tsk sesamolja, 1 msk vit risvinäger, en vitlöksklyfta och en chilifrukt.

Pressa en lime och en vitlöksklyfta. Finhacka den mjuka delen av ett citrongräs och en liten röd chilifrukt. Lägg ned detta med limejuicen och vitlöken. Häll på sesamoljan, mirim och vinägern och rör ihop.

Servera genom att lägga nudlar i botten av en djup tallrik, fyll på med en skopa eller två av grytan, garnera en med ett knippe färska örter och lök och häll ett par skedar av dressingen över örterna. Sedan är det redo att serveras.

Det som är typiskt för Bo Kho är dess röda färg, denna får den av att du tillsätter annatto eller annetto-olja. Det är dock en krydda jag sällan har hemma. Jag brukar strunta i den då jag inte tycker att den påverkar smaken i någon högre grad.