Bakat
Äppelmuffins med hasselnötstopping
Ingredienser
- Fyllning:
-
3stäpplen
-
1msksmör
-
2msksocker
-
½mskkanel
- Topping:
-
30gramsmör, kallt
-
2mskhavregryn
-
4mskhasselnötter, hackade
-
2msksocker
-
½mskvetemjöl
- Muffinssmet:
-
2stägg
-
1 ½dlsocker
-
100gramsmör
-
2dlmjölk
-
1tskekologiskt vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
-
4dlvetemjöl
-
2tskbakpulver
-
12ststora amerikanska muffinsformar
Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur och skär äpplena i centimeterstora bitar. Stek bitarna i smör och socker och pudra över kanel mot slutet. Ställ äppelbitarna åt sidan. Blanda ihop alla ingredienserna till toppingen och ställ åt sidan. Vispa upp ägg och socker till smeten i en bunke. Smält smöret i en kastrull eller i mikron, tillsätt mjölken och rör ner i äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och rör ihop till en jämn smet. Ställ muffinsformarna på en plåt och fördela smeten i dem, lägg på äppelbitar och toppa med smuldegen. Grädda i ugnen 20-25 minuter. Testa med sticka.