Annons:

Bakat Dessert

Äppelmazarin med aprikosglasyr och vaniljgrädde

Den här pajen har ett knaprigt lite tuggigt skal som fylls med mazarinkräm och äpplen.

Ingredienser

  • Botten
  • 100
    gram gram
    Smör, kylskåpskallt
  • 1
    dl dl
    Fiberhavregryn
  • 2 ½
    dl dl
    Vetemjöl
  • Fyllning
  • 125
    gram gram
    Smör
  • 250
    gram gram
    Mandelmassa, finriven
  • ½
    st st
    Citron, saften ifrån
  • 1
    dl dl
    Socker
  • 2
    msk msk
    Kanel
  • 2
    st st
    Ägg
  • 10
    st st
    Äpplen, skalade och klyftade
  • 1
    dl dl
    Aprikosgele
  • Vaniljgrädde
  • 2
    dl dl
    Vispad grädde
  • 2
    tsk tsk
    Vaniljpulver
  • 2
    msk msk
    Florsocker (om du vill)
  • 1
    st st
    Äggula

Nyp ihop degen, och tumma sedan ut den i en ugnsfast form med löstagbar kant. Låt formen stå kallt medan du förbereder fyllningen.

Börja med att sätta på ugnen på 225 grader. Smält smöret, ta av kastrullen från värmen och blanda sedan smöret med alla övriga ingredienserna förutom äppelklyftorna och marmeladen. Låt fyllningen svalna lite grann. Medan du väntar på det, så låter du pajskalet gå i ugnen i 10 minuter. Fyll sedan upp pajskalet med mazarinfyllningen, och lägg äppelklyftorna i ett snyggt mönster över den. In med pajen i ugnen igen och låt den gå i ca 30 minuter.

Koka upp marmeladen så att den blir flytande, pensla eller häll gelen över den färdiga pajen. Låt stelna och svalna innan du serverar, kanske med en klick vaniljgrädde.