Äppelmazarin med aprikosglasyr och vaniljgrädde
Ingredienser
- Botten
-
100gramSmör, kylskåpskallt
-
1dlFiberhavregryn
-
2 ½dlVetemjöl
- Fyllning
-
125gramSmör
-
250gramMandelmassa, finriven
-
½stCitron, saften ifrån
-
1dlSocker
-
2mskKanel
-
2stÄgg
-
10stÄpplen, skalade och klyftade
-
1dlAprikosgele
- Vaniljgrädde
-
2dlVispad grädde
-
2tskVaniljpulver
-
2mskFlorsocker (om du vill)
-
1stÄggula
Nyp ihop degen, och tumma sedan ut den i en ugnsfast form med löstagbar kant. Låt formen stå kallt medan du förbereder fyllningen.
Börja med att sätta på ugnen på 225 grader. Smält smöret, ta av kastrullen från värmen och blanda sedan smöret med alla övriga ingredienserna förutom äppelklyftorna och marmeladen. Låt fyllningen svalna lite grann. Medan du väntar på det, så låter du pajskalet gå i ugnen i 10 minuter. Fyll sedan upp pajskalet med mazarinfyllningen, och lägg äppelklyftorna i ett snyggt mönster över den. In med pajen i ugnen igen och låt den gå i ca 30 minuter.
Koka upp marmeladen så att den blir flytande, pensla eller häll gelen över den färdiga pajen. Låt stelna och svalna innan du serverar, kanske med en klick vaniljgrädde.

Anette Rosvall