Annons:

Dessert

Anettes snabba Rabarbermazarin

Anettes snabba Rabarbermazarin, gör försommarfikat till en riktig fest, och fort går det också.

Ingredienser

  • Pajskal
  • 100
    gram gram
    smör
  • 1
    dl dl
    Fiberhavregryn
  • 2 ½
    dl dl
    Vetemjöl
  • Mazarinfyllning
  • 125
    gram gram
    Smör, smält
  • 125
    gram gram
    Mandelmassa, fint riven
  • ½
    dl dl
    Strösocker
  • 2
    krm krm
    Kardemumma, nystött
  • 2
    ml ml
    Ägg
  • Rabarbertopp
  • 5
    ml ml
    Rabarberstänglar, skurna i ultratunna skivor
  • ½
    dl dl
    Socker, beror lite på hur syrliga dina rabarber är
Antingen saften från en apelsin eller en citron, och eventuellt 2 nävar jordgubbar i delar.

Kunde inte stå emot de rosa rabarberstänglarna som låg på hyllan. Fyllde ett  pajskal med en apelsin- och kardemumma doftande mazarinfyllning, på toppen tunt skivade rabarber blandade med lite jordgubbar.

Det blev mumsigt! Viktor vispade en vaniljgrädde som också fick lite kardemummasmak, men jag tror att det går lika bra med vaniljglass eller vanlig vaniljsås.

Börja med pajdegen, lätt som tusan är det. Blanda ihop ingredienserna, tumma ut degen i en ugnsfast form och låt stå kallt medan du förbereder fyllningen.

Sätt ugnen på 200 grader, smält smöret, ta av kastrullen från värmen och blanda i alla ingredienser förutom rabarbern. Låt röran svalna lite granna. Ut med pajen från kylan och in med den i ugnen i ca 10 minuter. Ut med pajen ur ugnen och kleta i mazarinfyllningen: lägg rabarber och ev jordgubbar överst i ett fint mönster som faller dig i smaken. In med pajen i ugnen IGEN och låt den gå i ca 30 minuter.

Servera gärna med vaniljgrädde

2 dl vispad grädde

2 tsk vaniljpulver (eller kardemumma som vi valde)

2 msk florsocker (eller mer om du gillar krämen lite sötare)

1 äggula

Rör ihop och ställ svalt en stund.

En lagom god paj att förgylla en måndagkväll med om du frågar mig.

Anette