Annons:

Fågel Fläskkött lamm Nötkött Tillbehör

Anettes mumsiga köttpastej

Anettes mumsiga pastej är en lite matigare variant på leverpastej som kan serveras som förrätt eller som smörgåspålägg.

Ingredienser

  • Anettes mumsiga köttpastej
  • 200
    gram gram
    Kycklinglever
  • 100
    gram gram
    Bacon, i småbitar
  • 2
    st st
    Vitlöksklyftor, fint hackade
  • 250
    gram gram
    Lammfärs
  • 250
    gram gram
    Fläskfärs
  • 2
    msk msk
    Vetemjöl
  • 2
    st st
    Ägg
  • 2
    dl dl
    Creme Fraiche
  • 2
    nypa nypor
    Timjan, torkad
Smaksätt med salt och svartpeppar, stek i smör och olja.

Börja med att fräsa kycklinglever och bacon i en het stekpanna i omgångar. Köttet skall få lite yta och lite smak av smöret. Ställ det åt sidan medan du gör en nästan slät smet utav resterande ingredienser. Vänd ner det frästa köttet i smeten och smaka av smeten med vitlök, salt och svartpeppar från kvarnen, och eventuellt lite mer timjan. Häll nu smeten i en smord ugnsform. Den här smeten räcker till en 1,5 liters form, men det går bra så klart att göra patén i småformar också.

Ställ ned formen i en större ugnsform med höga kanter och häll på kokande vatten. Det skall täcka halva ugnsformen. Var noga med att det inte kommer vatten ned i patén. Täck patéformen med aluminiumfolie och ställ sedan in hela baletten i ugnen på 150 grader. Låt den gå i 45 minuter, ta bort foliet och låt den gå i cirka 15 minuter till. Ta ut patén och känn efter att den är fast och fin. Om inte låt den gå en stund till. Om den är klart så låt patén svalna innan du skär den i tjocka skivor och serverar den med cumberlandssås och cornichongurkor på grovt börd.