Annons:

Buffémat Grönsaker/Vegetariskt

Anettes Falafel med hummus

Små knapriga falafellbollar med smarrig hummusdressing, gott på meatless monday.

Ingredienser

  • Falafel
  • 6
    dl dl
    Stora vita bönor på burk
  • 2
    dl dl
    Kikärtor, på burk
  • 2
    dl dl
    Sojabönor
  • 2
    ml ml
    Gul lök, fint hackad
  • 6
    ml ml
    Vitlöksklyftor, fint hackade
  • 1
    ml ml
    Korriander, färsk, en kruka
  • 1
    ml ml
    Spiskummin
  • 1
    ml ml
    Kanel
  • 1
    ml ml
    Sumak, kryddblandning
  • 2
    ml ml
    Salt
  • Hummus
  • 2 ½
    dl dl
    Kikärtor
  • 4
    st st
    Vitlöksklyftor, hackade
  • 4
    ml ml
    Tahinipasta
Till falafelbollarna behöver du även sesamfrön (att rulla i
) samt matolja till fritering
Till Hummusen behöver du även salt, lite spiskummin samt saften från ½ citron och en skvätt olivolja.
Är du riktigt smart, mixar du allt kvällen innan. Då går det snabbt som vinden vid middagstid dagen efter. Häll alla sorters konserverad bönor och ärtor i ett durkslag och skölj av dem. Mixa sedan ingredienserna till en fast massa. Låt stå i någon timme (ja, gärna över natten då ra, om du har bra framförhållning). När det är dags för middag formar du bollar som sedan rullas i sesamfrön. Fritera bollarna i matolja tills de blivit gyllenbruna. Ät dina falafel med t ex ett tunt bröd, tunt skivad lök, tomater, avocado röd stark sås, yoghurt och hummus, en klassisk röra från Mellanöstern som du gör så här:
Ner med kikärtor, vitlök, kryddor och citron i mixern. Skeda sedan ner tahinin, rör om och smaka av. Är du nöjd med smaken, men inte konsistensen? Då kan du röra ner lite olivolja tills du är nöjd!