Annons:

Bakat Dessert

Anettes Choklad-, kaffe-, och kardemummasemla

En liten chokladmustig vetebulle, fylld med chokladkräm, mandelmassa - där en del av mandeln är rostad och har skalet kvar.

Ingredienser

  • Semmelbullarna
  • 150
    gram gram
    Smör, rumstempererat
  • 5
    dl dl
    Gräddmjölk, rumsvarm
  • 25
    gram gram
    Jäst
  • 1 ½
    dl dl
    Strösocker
  • 1
    st st
    Ägg, rumsvarmt
  • 1
    nypa nypor
    Salt
  • 14
    dl dl
    Vetemjöl, cirka
  • 1
    dl dl
    Kakao
  • 1
    st st
    Ägg att pensla bullarna med
  • Fyllning
  • 4
    dl dl
    Mandlar, skalade
  • 1
    dl dl
    Mandlar, rostade med skalet på
  • 3
    dl dl
    Florsocker
  • 1
    st st
    Äggvita
  • 2
    st st
    Bittermandlar, rivna
  • 3
    tsk tsk
    Kardemumma, nymald från kärnor
  • 2
    msk msk
    Konjak
  • 4
    msk msk
    Espresso, starkt

Degen gör du så här; smula ner jästen i en bunke och häll på socker och salt. Låt jästen smälta lite i sockret och rör sedan ut jästen i degvätskan. Nu ner med resten av ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg, knåda sedan minst 10 minuter för hand eller 5 i en maskin. Låt degen jäsa i en timme, rulla ut 15-20 bullar och låt dem jäsa ytterligare en timme. Sedan skall de penslas med ägg och sedan gå i ugnen i cirka 20-25 minuter. Håll lite koll på dem, det är nämligen rasande svårt att se om brunt bröd blir bränt eftersom det redan är så mörkt.

 

Fyllningen gör du så här:

Börja med att rosta 1 dl mandlar med skal i 175 grader i 10 minuter. Lägg dem i en mixer. Koka 4 dl mandlar i kokhett vatten i några minuter och plocka sedan av skalet, lägg även dem i mixern. Mixa mandlarna tills det blir finhackade, tag bort 1 dl av mandelhacket, och kör nu mixern med resterande ingredienser tills du har en slät massa. Du kommer säkert att behöva skrapa runt lite i botten för att få en jämn massa. Fyll på med starkt kaffe så tills du har en slät, jämntjock massa. Fös ner i en plastbunke och vänd ner de finhackade mandlarna. Smaka av med konjak och kaffe så du får din styrka på smakerna.

Gröp ur semmelbullarna fyll på med mandelmassefyllning. Om den är lite för hård så späd den  gärna med lite ovispad grädde. Spritsa på vispgrädde, lägg på locket, sikta florsocker över skapelsen och bjud din familj, dina vänner eller för all del ät upp alltihopa helt själv.

Smaklig spis!