Anettes Brioche
Ingredienser
- Anettes Brioche
-
10dlVetemjöl, fint
-
½dlGräddmjölk (blandat 50/50)
-
12 ½gramJäst (dela paketet diagonalt 2 ggr)
-
6stÄgg
-
300gramSmör, rumsvarmt
Lägg jästen i en skål, strö över sockret och låt jästen lösas upp utav sockret, vispa sedan ner gräddmjölken och äggen med en gaffel i jästsörjan. Blanda mjöl och salt i en bunke, gör en grop i mjölhögen. Rör ner ägg/jäst vätskan och rör ordentligt, jobba sedan ner smöret, lite i taget, tills du har en väldigt kladdig men fast deg. Även om den är kladdig så tillsätt inte mera mjöl, då blir briochen torr och det vill vi inte, låt några smörbitar vara kvar som små juveler i degen. Det blir extra smaskigt när det smälter.
Lägg degen i en avlång bakform (1,5 liter) plasta och låt stå över natten i kylskåpet och vila. På morgonen tar du fram formen och låter degen vila i rumsvärme i en timma. Värm ugnen och baka av briochen i 150 grader i 45 minuter. Låt den svalna innan du skivar den, rostar den och serverar den med löjrom, smetana och finhackad rödlök. Ja eller bara med smör och körsbärsmarmelad

Anette Rosvall