Vitlökssotat lamm med brocamole och tomatillo

Katja Nyqvist bjuder på en riktigt härlig rätt med tydliga grillsmaker byggd på lamm, broccoli och tomat. Kolla in den härliga varianten på tomatillo på vanliga tomater. Bjud in till en härlig middag i sommar!

Annons:

Vitlökssotat lamm med brocamole och tomatillo 4 port

800 g lammentrecote

6-7 vitlöksklyftor, torkade

olja

2 dl rapsolja till vitlöksfriteringen

Brocamole

2 broccolihuvuden, grillad och kokt

4 salladslökar

1 knippe koriander

1 lime

1 rulle getost (150 g)

2-3 tsk olivolja

1 grön chili eller 2 jalapeno

2 vitlöksklyftor

Tomatillo på tomater

4 solmogna tomater

1 gul lök, grillad

3 vitlöksklyftor, friterade

1/2 kruka koriander

1 röd chili eller 2 jalapeno

1 röd paprika, grillad

1 lime, saften

salt och peppar

1,5 dl avrunnen smetana

Köttet

Torka 6-7 vitlöksklyftor i ugn på 160 grader tills de är helt torra. Torka av all köttsaft från köttet. Mortla vitlöken till pulver och gnid in köttet och låt stå. Salta och grilla köttet när salsorna är klara.

Häll i lite olja i en kastrull och fritera vitlöksklyftorna till brocamole och tomatillo.

Brocamole

Grilla broccolihuvudena på grillen, de får gärna brännas lite. Koka sedan broccolin i saltat vatten tills den är nästan genommjuk. Mixa alla ingredienser i en mixer till önskad konsistens och tillsätt getosten sist. Smaksätt med lime och salt. Kyl eller servera ljummen.

Tomatillo

Bränn av paprika på grillen och skala av skinnet. Grilla löken tills den är mjukare.

Mixa tomaterna, rostade paprikan, friterade vitlöken och löken till en salsa. Tillsätt chili, koriander och lite av oljan som vitlöken friterades i. Smaka av med salt.

Låt eventuellt smetanan rinna av i ett kaffefilter för att få den tjockare. Blanda i en liten del av tomatilloblandnigen med en skvätt vitvinsvinäger och salt.

Katja Nyqvist, kock och sommelier

Instagram: @katjanyqvist

Facebook: Katja Nyqvist

Mail: katjanyqvist@gmail.com

Läs alla tidigare Kockens tips

Läs mer

Fler artiklar