Vegansk pumpasoppa med spiskummin och kikärtor

Soppa, så enkelt, så billigt och så fantastiskt gott. Här en vegansk soppa på butternutpumpa smaksatt med spiskummin som ger en rund aromatisk smak. Brödet är bakat med bönor och ger ett saftigt bröd med en extra dos växtfiber och protein. Perfekt vardagsmat!

Annons:

Pumpasoppa med spiskummin och kikärtor

2 gula lökar, skalade och i bitar

4 vitlöksklyftor, skalade och i skivor

2 butternutpumpor, skalade, urkärnade och i tärningar

2-4 tsk spiskummin

1 burk kikärtor, sköljda

pumpafrön

krasse

Hetta upp lite olja i en rymlig gryta och fräs lök och vitlök på medelvärme tills allt är mjukt utan att det tar färg. Tillsätt pumpan och häll på vatten tills pumpan är täckt. Koka upp och sjud i 10-15 min tills pumpan är mjuk. Häll soppan i en mixer och mixa till en slät konsistens. Tillsätt ev mer vatten om konsistensen är i krämigaste lagret. Häll tillbaka soppan i grytan och smaksätt med spiskummin, ev grönsaksbuljong, salt och peppar. Tillsätt kikärtorna i soppan.

Rosta pumpafröna gyllene i en torr stekpanna. Lägg upp fröna i en skål.

Servera soppan het i skålar och toppa med rostade pumpafrön och krasse.

Limpor med vita bönor

250 g vita bönor, sköljda

ca 4 1/2 dl vatten, ljummet

1 pkt färsk jäst

2 tsk salt

1/2 dl olja

1 msk sirap

5 dl rågsikt

7-9 dl vetemjöl
Mixa bönorna med 2 dl ljummet vatten till en slät massa. Rör ner resten av vattnet och häll blandningen i en bunke. Smula ner jästen och tillsätt salt, olja, sirap och rågsikt. Arbeta in 4 dl vetemjöl, fortsätt med mer mjöl och arbeta degen tills den släpper från bunkens kant. Täck över degen och låt den jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°c grader. Vält upp degen på mjölat bakbord och forma degen till 2 limpor. Lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter.
Grädda dem i nedre delen av ugnen i 175°c i ca 25 minuter. Går utmärkt att frysa in.

Läs mer

Fler artiklar