Vegansk höstgryta med tofu, svamp och enbär

Inget är väl så värmande och gott som en riktigt god gryta. Comfort food som kocken Fredrik Kämpenberg har gjort om till en vegansk njutning. Här samsas höstens goda svampar med enbär och tofu. Klassiska tillbehör som pressgurka, lingon och gelé passar utmärkt till.

Annons:

Det har inte varit så mycket skogspromenader, bär- och svampplockning den här sensommaren men hösten är inte slut ännu. Häromdagen var dock jag och min bror ute i skogarna kring Örebro och letade. De utlovade ängarna av trattisar uteblev, men en halv systemkasse med blandad svamp följde med hem, trots allt. Ytterst oromantiskt med plastpåse och kniven slarvade jag bort också. Jag gjorde en svamppaj och en snabb gryta, inspirerad av skogens smaker. Till ”mitt-på-tallriken” protein kan man egentligen använda vad som helst, animaliskt eller nästan vilken växtbaserad produkt som helst, t ex extra fast tofu.

Vegansk höstgryta med tofu, svamp och enbär

ca 250-300 g av t ex extra fast tofu
2 dl svamp (kantareller, trattkantareller, karl-Johan)
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 stor morot
2 dl växtbaserad fraiche
1 skvätt mörk soja
2-3 tsk dijonsenap
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk timjan
2-3 delade enbär
2 msk grönsaks- eller svampbuljong (pulver)
2-3 msk svartvinbärs- eller rödvinbärsgelé
olja till stekning
potatis till servering

Hacka löken i stora bitar, tärna moroten och hacka vitlöken. Stek tofun i het panna med kryddpeppar, timjan, senap och soja. Se till att få riktigt fin färg på det hela och lägg sen åt sidan. Fortsätt sen steka alla grönsaker och svampen några minuter – tillsätt sedan 2 dl vatten, sänk värmen och låt sjuda under lock till moroten börjar bli mjuk och vattnet nästan kokat bort. Tillsätt nu fraiche, tofu och gelé. Låt koka upp, red eventuellt av och smaka upp med kryddor och senap till önskad smak.

Drog du igång potatisen på kokning innan du började med allt annat, så är du säkert klar med resten ungefär samtidigt som ”päran”. Hackad persilja, lingonsylt eller pressgurka är gott till.

Fredrik Kämpenberg – frilansande kock

Mail: kfkampenberg@hotmail.com

Instagram: @fkampenberg

Sajt: vaxtbaseradvardag.wordpress.com

Kämpenberg Creative Kitchen AB

Tävlingsledare Matverk Närke

Läs mer

Fler artiklar