Torsk, rabarber och sötpotatis

Katja Nyqvist kock och sommelier på Jazzköket i Östersund bjuder på en härlig fiskrätt med rimmad torsk, sötpotatis- och rabarberpuré, friterad sötpotatis, grillade smågurkor och en rabarberglaze.

Rimmad torsk, sötpotatis- och rabarberpuré, friterad sötpotatis, grillade smågurkor och rabarberglaze. 4 port

800 g torsk

6 st sötpotatisar

1 ägg

dijonsenap

rapsolja

vitvinsvinäger

4 stjälkar rabarber

1 chili

honung

soya

6 st smågurkor

salt

Annons:

Lägg torsken i ett 10% rimlag i 2 timmar (1 liter vatten med 10 g salt).

Koka 5 st skalade sötpotatisar med salt och släng i en skalad rabarberstjälk när potatisen är nästan färdig.

Gör en liten sats majonnäs på 1 ägg, 1 msk vinäger, 1 -2 tsk dijonsenap och droppa i olja under vispning.

Vispa ihop den kokta sötpotatisen och rabarbern till en puré och blanda försiktigt in 1 -2 msk majonnäs så att den blir krämig.

Glaze:

Skala resten av rabarbern och skär i stavar. Hetta upp lite vatten i en kastrull, lägg i en ½ chili eller en hel beroende på styrka man vill uppnå, 1 msk honung och lite salt. Koka ihop allt tills det börjar bubbla och ha i den hackade rabarbern och till sist soja. Sänk värmen och låt alla smaker stå och dra ett tag, sila innan servering.

Sota smågurkorna på grillen eller i en riktigt het panna. Bränn på dem ordentligt så de får en fin yta. Salta.

Hetta upp lite rapsolja i en kastrull, skiva den sista sötpotatisen tunt på en mandolin och fritera den krispig i 160 gradig olja.

Till sist, ta upp fisken, torka och stek hastigt i en het panna.

Lägg upp alla tillagade ingredienser och njut.

Katja Nyqvist, kock och sommelier, Jazzköket Östersund

Instagram: @gronogd

Facebook: Katja Nyqvist

Mail: katjanyqvist@gmail.com

Web: jazzkoket.se

Läs alla tidigare Kockens tips

Läs mer

Fler artiklar