Tomato Cobbler – smulpaj med tomat, timjan och bacon

Jan Lööv ger oss recept från den amerikanska södern. Här en härlig paj fylld med tomater och toppad med smakrik deg, precis som en smulpaj. Perfekt som enkel lunch!

Annons:

Tomato Cobbler – smulpaj med tomat, timjan och bacon

Tomato Cobbler – smulpaj med tomat, timjan och bacon

3 msk smör

2 vitlöksklyftor

1 medelstor gul lök, finhackad

4 skivor rökt bacon, i bitar

1 jalapeno, fint hackad

3 stora tomater, skurna i stora bitar

1 tsk brunt socker

salt

3 tsk vetemjöl

2 dl körsbärstomater, skurna på hälften

1 tsk färsk timjan

Topping:

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 tsk socker

salt och peppar

6 tsk kallt osaltat smör, i små bitar

2/3 dl mjölk + lite mer för pensling

2 tsk senap

1 tsk färsk timjan

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och stek lök, vitlök, bacon och jalapeno tills gyllenbrunt ca 5 minuter. Lägg i skurna tomater, brunt socker och salt. Sjud tills tomaterna är mjuka ca 5 minuter. Ta av från värmen. Rör i vetemjöl, körsbärstomater och timjan.

Toppning

Blanda mjöl, bakpulver, socker, salt och peppar. Tillsätt det kalla smöret. Blanda med händerna tills det är grovkornigt med synliga smörbitar. Blanda i mjölken, senapen och timjan. Degan ska vara kladdig men undvika att överarbeta den. Lägg tomatfyllningen i en ugnssäker form. Gör bollar av degen och lägg ovanpå. Pensla degen med mjölk. Baka i ca 45-50 minuter eller tills degen är gyllenbrun.

Jan Lööv, Sous Chef på Omni Hotels i Frisco, Texas, USA

Twitter: @jtloov

Instagram: @jloov

Alla tidigare Kockens Tips

Tomato Cobbler – smulpaj med tomat, timjan och bacon

Läs mer

Fler artiklar