Tiki – Trader Vic’s 1944 Mai Tai

Fredrik Granlöf aka Trader Kakan gör premiär här på DinVinguide.se. Han är något av ett proffs på tiki och jag hoppas ni ska inspireras av dessa smakrika, romstinna drinkar med rik historia.

Annons:

Tiki i Stockholm

Du kliver in genom dörren, det ser ut som en vanlig restaurang. Plötsligt hör du ljudet av djungeltrummor som kommer från trappan och leder ner till källaren. Ljudet blir starkare, blandas med exotisk musik och när du väl kommit till botten av trappan så märker du att du inte längre befinner dig i Stockholm. Du nyper dig själv i armen men det är ingen dröm, du har helt plötsligt förflyttats till ett tropiskt paradis i Stilla Havet. Personerna bakom baren bär hawaiiskjortor och stråhattar. De serverar drinkar som brinner och som serveras i muggar föreställande krympta huvuden och exotiska skulpturer. Väggarna är klädda i bambu och träskulpturer, i taket hänger hummertinor och färgglada lampor. Det känns som att du är på semester och kan stanna här för evigt.

Det här var min upplevelse när jag klev in på Tiki Room i Stockholm sommaren 2016. Aldrig hade jag sett något liknande, vare sig i Sverige eller utomlands. Ett par månader senare stod jag själv bakom deras bar och blandade drinkar med namn som Missionary’s Downfall och Coconaut. Det var just på Tiki Room som min passion för tropiska drinkar, rom och färgglada skjortor började. Det var någonting med stämningen och attityden som lockade mig djupare och djupare in i den värld som heter tiki.

Vad är tiki?

För att ta reda på det måste vi först bege oss till 1930-talets Hollywood. Det var här som en av de första tikibarerna öppnade, Don the Beachcomber. Mannen bakom baren var ingen mindre än Ernest Gantt, mer känd som Donn Beach, ett av de mest välkända namnen inom tiki. Han är skaparen av många klassiska tikidrinkar som b.la. Zombie, Navy Grog och Three Dots and a Dash. Donn’s Beachcomber blev en stor succé tack vare Donns känsla för att blanda mystik och romantik. Mycket av mystiken kom från att alla drinkar gjordes bakom kulisserna, ingen förutom Donn och några av hans filippinska bartenders kände till ingredienserna. Även om någon fick tag på ett recept så var de kodade, en drink kunde innehålla 15 ml lime, 7,5 ml Don’s Spices #2 och Don’s Spices #4, 15 ml apelsinjuice, 90 ml St. Croix och 2 dashes Don’s Dashes #3. Det gjorde att gästerna inte kunde gå till en annan bar för att dricka dessa tropiska drycker, de fanns ingen annanstans. Många barägare på den tiden försökte komma åt Donns recept antingen genom att anställa bartenders som jobbat där eller genom att dekonstruera drinkarna.

Trader Vic’s 

En av de som försökte dekonstruera Donns drinkar var Victor Bergeron, mer känd som Trader Vic, en restaurangägare från San Francisco. Han hade blivit så tagen och inspirerad efter ett besök på Don the Beachcomber att han gjorde om Hinky Dink’s, hans BBQ restaurang i Oakland, till Trader Vic’s som idag är en kedja av restauranger/tiki barer. Han kom att bli Donns största rival inom tiki scenen och även han skapade många klassiska tiki drinkar b.la. den drinken som kom att ta över tronen som den mest kända tiki drinken efter Zombie: Mai Tai. Historierna om hur den kom till, vad den innehåller och vem som är skaparen är många. Donn hävdade att Vic hade snott hans recept för en drink som heter Q.B. Cooler. Majoriteten är överens om att det var Trader Vic som skapade originalet 1944. Enligt Vic så kom han på drinken när han serverade två vänner från Tahiti på sin restaurang i Oakland. När hans vänner smakade drinken utbrast den ena Mai tai-Roa Aé, som på tahitiska betyder inte från denna jord, det bästa, och det är därifrån han fick namnet till drinken. Vad hans drink innehöll har ändrats genom åren, hans ursprungliga drink innehöll en 17 årig jamaicansk rom. På grund av drinkens popularitet så blev den rommen snabbt svår att få tag på så han bytte till en 15 årig, som till slut också blev svår att få tag på. Den slutgiltiga drinken så som vi känner den idag innehåller en blandning av mörk jamaicansk rom och lagrad rom från Martinique. Under åren har det dykt upp många drinkar med namnet Mai Tai, några som har likheter med den ursprungliga men fler och fler innehåller blandningar av fruktjuicer, billigare rom och serverade i stora kupor med mängder av is.

Tikidrinkar kan innehålla en hel del ingredienser som kan vara svåra att få tag på. Det kan vara en specifik rom eller syrups men var inte rädd att använda dig av mer lättillgängliga ingredienser. Rom från Martinique kan vara svår att få tag på men det går bra att använda sig av någon annan lagrad rom. Orange Curacao är en apelsinlikör gjord på bittra apelsiner från Curacao men det går jättebra att använda sig av t ex Cointreau istället. Orgeat är en mandelsyrup med blommig doft, den finns att köpa på bl a Cask & Company på Kammakargatan 42.

Trader Vic’s 1944 Mai Tai

30 ml mörk jamaicansk rom

30 ml lagrad rom från Martinique

15 ml Orange Curacao

30 ml färskpressad limejuice, spara limehalvorna till garnering

5 ml Orgeat

5 ml sockerlag (gärna 2:1 socker och vatten)

krossad is

Häll alla ingredienser i en shaker. Använd helst färskpressad limejuice då du behöver en urpressad limehalva till garnering. Skaka med krossad is och häll osilat upp i ett större whiskeyglas. Garnera med limehalvan och en kvist mynta.

Fredrik Granlöf, bartender

Mail: fredrik.granlof@gmail.com

Instagram: @theinhousebartender

Läs mer

Fler artiklar