Spanien är ett magiskt matland

Victoria Bätz har sedan 30 år tillbaka kopplingar till Spanien och har själv bott i Madrid samt de senaste åren i Barcelona. Här bjuder hon på sina bästa restaurangtips från det magiska matlandet!

Annons:

Spanien är ett magiskt matland, här finns allt!

Här finns synnerligen syndig och njutningsfull mat och här finns fantastisk hälsosam mat. Här finns hav och här finns berg. Här finns sött och här finns salt. Här finns fantastiska grönsaker. Tänk på solmogna tomater som doftar sommar och sol och smakar gudomligt. Eller den krispiga, nästan söta löken som man kan äta rå med bara lite salt och extra virgin olivolja. Spanien är också fisk och skaldjur, såväl råa som friterade, ångade, lätt stekta eller grillade. Få saker slår att äta grillade sardiner med salt som långsamt fått karamelliserats i den öppna elden medan man ser ut över Medelhavet. För att inte tala om skinkan, inget land i världen slår Spanien när det kommer till skinka. Jag har iallafall inte smakat någon ljuvligare än den iberiska skinkan från en gris som har matats med ekollon, ofta känd som pata negra de bellota. Att låta lövtunna skivor av denna skinka långsamt smälta på tungan och låta den söta, nötiga, runda smaken fylla munnen är nästan syndigt gott.

Spanien är ett väldigt regionalt land, köket skiljer mycket från region till region och hur man äter skiljer sig också. I de flesta regioner står man helst upp och äter tapas, i andra sitter man helst ner (som i Katalonien). I vissa regioner är tapas gratis med en öl, i andra måste man alltid betala för dem (Katalonien igen). Men oavsett vart man äter så låter man måltiden ta tid, det är inget som jäktas fram. Och det är nog det jag älskar mest om det här landet!

Nedan delar jag med mig av några av mina favoritrestauranger i Spanien. I den här listan hittar ni högt och lågt, det finns allt från så kallade chiringuitos (enklare strandrestauranger) till finare “vita duken” restauranger. Listan är omväxlande, precis som det spanska köket!

San Sebastian

San Sebastian låg länge på min bucket list och när jag till slut fick uppleva staden blev jag inte besviken. Det är en magisk matstad, det finns nog ingen annan stad i världen där man kan äta så gott till så billig peng. Att den lär vara världens mest Michelinstjärnetäta stad per capita gör ju inte läget sämre. Man behöver dock inte spendera tusenlappar för att njuta av det bästa San Sebastian har att erbjuda.

La Cuchara de San Telmo

Spanska tapas tagna till en ny nivå. I en stad där tapas ofta är lika med pintxos (brödbitar med topping och en tandpetare) är La Cuchara de San Telmo en välkommen omväxling. Här förhöjs tapas till gastronomi och deras varma tapas är fenomenala. Det är trångt och det är stökigt men med en otroligt välkomnande stämning. Träng dig in, ta en plats i baren och beställ in ett glas rött och några tapas.

Bar Nestor

På Bar Nestor är det kött som gäller. Okej, de har även två andra rätter; en underbar tomatsallad och pimientos de padron, men det är köttet som spelar huvudrollen. Det är en stadig bit kött med ben och fettkappa kvar som grillas hel och sedan skivas upp. Jag är ingen stor köttätare men det här köttet är för bra för att avstå. Klockan åtta varje dag serverar de även vad som ska vara den bästa spanska tortillan i San Sebastian. Men de gör bara en, så se till att vara där i tid, annars blir du utan.

Marbella

Marbella är kanske inte staden man förknippar med gastronomi men faktum är att staden har ryckt upp sig ordentligt på sistone och man kan hitta många riktigt bra restauranger där nuförtiden. Man ska också komma ihåg att det var i Andalusien som tapas uppfanns, så denna region ska inte föraktas! Jag väljer att tipsa om två lite mer lokala restauranger som båda ligger vid havet i den lilla byn San Pedro de Alcántara väster om Marbella.

El Ancla

El Ancla är en strandrestaurang av lite flottare snitt. De har en stor pool med solsängar och precis nedanför kan man bada i medelhavet. I restaurangen är det främst fisk och skaldjur som gäller. Ta in deras saltbakade havsabborre eller en ljuvlig paella samt en flaska Verdejo och njut av omgivningarna. Att spendera en lördagseftermiddag i skuggan på El Anclas terass är att njuta av livet på riktigt. Restaurangen är öppen på kvällarna och då är stämningen romantisk med ljusslingor och vågornas sång i bakgrunden.

Guayaba beach

En helt annan typ av strandbar i Marbella är Guayaba beach. Denna chiringhuito är avsevärt mycket enklare (tänk sand som golv, plaststolar och folk i badkläder) men deras grillade sardiner på spett är någons sorts gåva från havsgudarna. Saltkristallerna har karamelliseras och ger en lite saltsöt crunchig känsla och smak till sardinerna. Skölj ner dem med ett glas gazpacho och några iskalla öl.

Barcelona

Barcelona, Barcelona. Denna underbara stad som nästan alla matintresserade svenskar har en relation till. Staden som är världskänd för tapas men där tapas inte är tradition (de kom till staden för ca 30-40 år sedan!). Detta till trots har staden det bredaste utbud av olika sorters tapas jag någonsin sett i Spanien!

Santa Gula

Santa Gula är en av mina favoriter i Barcelona. Den lilla restaurangen ligger gömt vid ett litet torg i Vila de Gracia och är ingen restaurang man bara springer på. På Santa Gula serveras tapas, men med en modern twist och här äter man extremt vällagad enkel mat till väldigt bra priser. Testa deras morcilla (blodkorv), den bästa jag smakat. Se till att boka bord, för restaurangen är liten.

La Estrella

La Estrella är en gömd pärla som serverar enastående katalansk mat. Restaurangens ägare finns alltid på plats och presenterar kvällens specialiteter. Kika på menyn men välj bland de rätter ägaren presenterar, det kommer ni inte att ångra. Och lämna rum för dessert, deras desserter är ljuvliga.

Taverna del Clinic

Taverna del Clinic är en restaurang som är välkänd inom gastronomikretsar i Barcelona men som av någon anledning är relativt okänd utanför staden. Detta är riktig fine dining med utsökt mat, till och med deras tomatbröd är bättre än på andra ställen. Detta parat med bra service och en fantastisk vinlista, de har blivit premierade för den bästa vinlistan i Barcelona, ger en oförglömlig upplevelse.

Madrid

Madrid är en vibrerande storstad med fantastiska restauranger och ett nattliv utan motstycke. Det är inte för inte som uttrycket “De Madrid al cielo” myntats. Staden är kanske inte lika välkänd gastronomiskt som sin lillasyster Barcelona, men det betyder inte att man inte kan äta fantastisk mat här.

Juanalaloca

Den bästa spanska omelett jag ätit i mitt liv finns på Juanalaloca i La Latina i Madrid. Supertrevligt, snyggt inrett ställe med en “tortilla española” från himmelen. Löken är karamelliserad och äggstanningen är krämig, alltså inte helt fast. Vid första besöket här kunde vi inte sluta äta denna gudomlighet utan var tvungna att beställa in fler portioner.

Bodega de la Ardosa

Bodega de la Ardosa som ligger i härliga Malasaña i Madrid är en klassisk tapasbar av gammalt snitt. Man står upp, det finns en uppsjö av tapas att välja mellan (varma och kalla) och det är minst sagt gemytlig stämning. Kika upp på den stora tavlan och välj några rätter och beställ in en caña, en liten fatöl, och njut. Om man tvunget måste sitta ner finns det en liten gömd sal bakom baren(!) med bord och stolar.

Altea

Altea ligger cirka 40 minuter ifrån Alicante men är betydligt mysigare och mer sofistikerad än sin storasyster. Denna lilla by kan inte bara skryta med en gemytlig citykärna och fantastiska omgivningar utan även med flertalet fantastiska restauranger.

La Maja

Mitt på “turiststråket” i Altea med utsikt över havet ligger denna eleganta oas. Köket är sofistikerat, franskt med en spansk twist (ägarinnan är fransyska) och servicen är riktigt bra. Maten på La Maja är av fine dining kvalitet men priserna är det inte. Att sitta ute på deras terass med utsikt över medelhavet är verkligen en upplevelse.

La Cupula

Inne i Altea by ligger La Cupula, en mysig restaurang med bougainvillea och vinrankor som tak på uteserveringen. Restaurangen ligger precis brevis den berömda blå kupolen som byn är känd för, därav namnet. På La Cupula äter man tapas sittande vid bord och njuter av de förstklassiga råvarorna och de välkomponerade smakerna.

Victoria Bätz, arbetar professionellt som food tour guide

victoria@corazonyzanahoria.com

@corazonyzanahoria

@vicbat

Läs mer

Fler artiklar