Sorbet med havtorn till påskens desserter

Påsken närmar sig och vad passar inte bättre än dessa vackra ägg av guldgul havtorn. Sorbeten kan göras både med och utan glassmaskin och kan kombineras till olika bakverk. Bjud på en sötsyrlig dessert i påsk! Läs receptet: Sorbet med havtorn till påskens desserter.

Annons:

Sorbet med havtorn till påskens desserter

Havtorn är en lövfällande buske eller litet träd med torniga grenar, långsmala blad och stora, orangefärgade, bärlika frukter. De smalt lansettlika bladen är matt gröna på ovansidan och rostbruna eller silverglänsande på undersidan. Ett otroligt vackert träd som påminner om olivträdet. Bären växer på grenarna intill de stora taggarna och kan vara svårplockade. Men ansträngningen ger utdelning, bären är rika på c-vitamin. Ett enda litet havtornsbär motsvarar C-vitamin innehållet i en hel apelsin samt en rad olika B-vitaminer. Havtorns säljs frysta i välsorterade butiker eller online.


Sorbet med havtorn

500 g havtornpuré
270 g sockerlag (60/40 strösocker/vatten)
1/2 gelatinblad

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 10 minuter. Smält gelatinbladet genom att lägga det i en liten kastrull på låg värme. Blanda med kall sockerlag och puré. Frys i glassmaskin eller i en plastburk som man tar fram och rör om i tills konsistensen är perfekt.

Tips!

Denna sorbet funkar perfekt med brownie och crunch gjord på moscavadosocker eller till något annat som du tycker är gott.

Per Bäckström, CEO Modern Pastry Stockholm AB samt chefskonditor på The Winery Hotel

Instagram: @pastrychef

Mail: perbackstrom.mps1@gmail.com

Läs alla tidigare Kockens tips

Sorbet med havtorn till påskens desserter

Läs mer

Fler artiklar