Sommardessert med vaniljpudding, lime- och mandelkaka och silverdragerade mandlar

Cecilia Andersson vann Årets Konditor 2012 och är en eftertraktad föreläsare. Nu driver hon framgångsrika Restaurang Handelshuset i Saltsjöbaden tillsammans med kocken Andreas Edlund. Här bjuder de på årets sommardessert. En vaniljpudding med bitar av lime- och mandelkaka, karamelliserad vit choklad, syltade aprikoser, silverdragerade mandlar och maränger. En imponerande efterrätt!

Annons:

Sommardessert 10 portioner

Vaniljpudding

5 dl grädde

3 msk vaniljsocker (24 g)

1 dl strösocker (85 g)

5 st äggulor (100 g)

2 st gelatinblad

Blötlägg gelatin i rikligt med kallt vatten. Koka upp grädde med vaniljsocker och strösocker. Slå sönder äggulorna med en visp, häll den kokta grädden över äggulorna, häll sedan tillbaka i kastrullen och sjud till det tjocknar (83 grader) under vispning. Tillsätt gelatinet och vispa ihop. Häll över krämen i valfria glas.

Lime och mandelkaka

150 g mandelmassa

1 ägg (55 g)

1 äggvita (30 g)

75 g smör

1 lime, skalet

Alla ingredienser ska vara rumstempererade. Riv skalet av limen. Blanda limeskal med mandelmassa, kör i köksmaskin med vinge eller med elvisp på medelhastighet, ha i lite smör i taget och sedan lite ägg i taget. Fyll i små runda formar, 20 st och baka på 175 grader i varmluftsugn ca 10 – 12 min. Ploppa ur när de svalnat.

Karamelliserad vit choklad

100 g vit choklad

Hacka och strö ut chokladen i ett bläck och baka på 175 grader i varmluftsugn ca 8 min. Låt stå ute att stelna. Hacka sedan i bitar igen.

Syltade aprikoser

20 st torkade aprikoser

1 dl strösocker (85 g)

¾ dl vatten (75 g)

Klipp aprikoserna i bitar och lägg i en värmetålig burk. Koka upp strösocker och vatten och häll över aprikoserna. Låt svalna i kylskåp.

Silverdragerade mandlar

30 st mandlar, skalade

25 g vit choklad

ätbart silverpulver (Panduro)

Smält chokladen lite, den ska vara trögflytande. Dra chokladen över handflatorna och rulla sen mandlarna i händerna. Lägg ut på ett bakplåtspapper. När chokladen stelnat, strö silverpulver över och rulla runt dem så de blir täckta.

Maränger

2 äggvitor (60 g)

2 ½ dl florsocker (150 g)

Vispa florsocker och äggvita i en rostfri bunke över ett vattenbad. Värm till 60 grader (det ska sticka till på nagelbandet). Ta bort skålen och fortsätt vispa med en elvisp eller i köksmaskin med visp. Vispa på max och sänk hastigheten när marängen börjar tjockna, vispa tills den kallnat. Spritsa ut pinnar eller toppar på ett bakplåtspapper, eller stryk ut tunt. Baka på 90 grader i ca 1-1 ½ tim.

Extra dekor

citronmeliss

rivet limeskal

Tillvägagångssätt glas

Fyll glasen med vaniljpudding och kyl, detta kan göras flera dagar i förväg. Dela mandelkakorna i bitar och lägg i glasen. Lägg i aprikoser och sedan maränger. Strö karamelliserad choklad över och lägg på silvriga mandlar. Avsluta med att strö över lite limeskal och lägg på några citronmelissblad.

Cecilia Andersson och Andreas Edlund

Web: www.restauranghandelshuset.se

Mail: info@restauranghandelshuset.se

Tel: 08-717 00 65

Adress: Neglingevägen 33, 133 34 Saltsjöbaden

Instagram: @handelshusetsaltsjobaden

Facebook: Handelshuset Saltsjöbaden

Läs mer

Fler artiklar