Skuren laxbiff med ingefära, koriander och chili

Här är en enkel, snabblagad rätt med fantastiska smaker av ingefära, koriander, citrongräs och chili. Det går utmärkt att byta ut chilimarmeladen till färdigköpt Sweet Chili om tiden är knapp. Laxbiffen passar till många olika rätter eller varför inte en spännande hamburgare.

Annons:

Skuren laxbiff med ingefära och koriander

1 citrongräs

1 tumstor bit färsk ingefära (ca 6 cm)

1/2 bunt färsk koriander (15 g)

500 g laxfilé utan skinn och ben från hållbart fiske

Chilimarmelad

500 g chili (mild röd)

1 chili, röd t ex spansk peppar (valfri styrka)

5 dl vatten

1 lime

3 dl syltsocker

Kärna ur och skär 500 g mild röd chili i 3–4 mm breda skivor. Kärna ur och finhacka den spanska pepparn. Lägg chilin i en kastrull och häll på vattnet. Koka tills chilin är mjuk. Skölj limen. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda ner limeskal och saft i kastrullen och rör i syltsockret. Koka upp och låt koka under omrörning 2–3 min. Häll marmeladen i en ren burk och sätt på locket. Låt kallna och förvara i kylen. 

Skuren laxbiff

Krossa citrongräset med baksidan av kniven, ta bort de yttersta bladen. Skala ingefäran och hacka den fint tillsammans med citrongräset och koriandern, stjälkar och blad. Spara ev några blad i kallt vatten till dekoration. Skär laxen i 1 cm-bitar, ta hälften av bitarna och hacka dem fint. Blanda all fisk med de hackade grönsakerna. Smaksätt med salt och peppar. Forma färsen till fyra biffar. Stek i en varm stekpanna med lite olja. Stek ca 2 min på varje sida till gyllenbruna. Skeda över chilimarmelad och häll lite vatten i stekpannan. Ta från värmen och skaka stekpannan för att täcka biffarna med såsen. Dekorera ev med koriander.

Läs mer

Fler artiklar