Sill och snaps till sommarens alla fester

Midsommarafton, sommarens höjdpunkt och en traditionsbunden dag med mycket mat och dryck. Tor och Jaqueline har gjort två rätter med sill, en inlagd och en med sikrom. Dessutom senapsbrännvin och en alkoholfri snaps med fläder.

I den bästa av världar så borde vi i norden äta sill och strömming på veckobasis. Tillgången på sill och strömming är god, flera fiskleverantörer kan idag sälja den med gott samvete uppstöttat utav flera olika certifieringar som dessutom rättfärdigar fisken ytterligare. Förutom att vara oumbärlig på bufféer så är sill ett gott smörgåspålägg som går att anpassa efter säsongen och till måltider året om.

Eftersom tider med allt rätt förändras och så även vårt sätt att äta så hamnar mycket i glömska – så även sillen. Inlagd sill och strömming hör trots det högtiderna till. Det finns fantastiska sillinläggningar ute i stugorna. Fortsätt att laga era godaste recept!

Här är ytterligare två recept, en klassisk inlagd sill och en krämig med sikrom för inspiration. Fortsätt att lägga in sill så att kommande generationer får njuta utav havets silver!

Inlagd sill

1 liten hink saltsillfiléer

vatten

123-lag

1 dl ättika 12%

2 dl ättika

3 dl vatten

5 kryddpepparkorn

2 lagerblad

1 gul lök

Dag 1:

Sill:

Lyft upp sillen ur hinken, lägg den sedan i kallt vatten ca 1 timme. Byt sedan vatten och låt stå i kylen över natten.

Lag:

Lägg allt utom ättika till lagen i en kastrull, ge ett uppkok under omrörning så att inte sockret bränns i botten. Dra åt sidan och rör i ättikan. Lägg på ett lock och låt svalna.

Dag 2:

Lag:

Sila ättikslagen.

Sill:

Smaka av sältan på sillen genom att provsmaka en liten bit sill rå som den är. Är sillen för salt så behöver den vattnas ur ytterligare några timmar. Skulle det mot förmodan vara åt andra hållet, att sillen blivit allt för urlakad så går det bra att tillsätta lite salt senare i ättikslagen. Smaken ska vara något saltare än färdiginlagd sill.

Skär upp sillen vackert, raka fina snitt. Lägg sedan sillbitarna i den silade lagen minst ett dygn.

Krämig sill med sikrom, dill och gräslök

0,5 kg inlagd sill, avrunnen

Sås:

1 dl majonnäs

2 dl gräddfil

1 msk svensk senap

50 g sikrom

1 knippe gräslök, finskuren

1 knippe dill, finskuren

salt och peppar

Blanda samtliga ingredienser till såsen, smaka av med salt och peppar. Lägg den skurna avrunna sillen i såsen. Späd såsen med lite sillag för att hitta rätt konsistens. Låt gärna sillen stå ett dygn. Rör runt i sillen innan servering. Krydda ytterligare vid behov. Om sillen ”satt sig” så späd med ett par droppar vatten.

Annons:

Jag har även tagit hjälp utav min vän, spritguru och sillälskare Jacqueline Minneau. Hon bidrar med recept till både ett kryddat brännvin och en alkoholfri snaps

Senapsbrännvin

700 ml vodka (en flaska)

3-5 msk sockerlag (50/50 strösocker och vatten)

2 msk senapsfrön

1-2 tsk kryddnejlika

2 msk torkad fläder eller 2 blomklasar nyplockad fläder

1/2 citron, skalet

1/3 apelsin, skalet

Börja med att skära av det yttre skiktet skal på apelsinen och citronen, t ex med en potatisskalare eller liten vass kniv (viktigt att skölja frukten ordentligt). Var noga med att skära bort det vita inre skiktet på skalet då detta kan ge en oönskad beska till smaken.

Häll därefter vodkan i en kastrull och sätt spisen på hög värme så att plattan värms upp ordentligt. Här är det mycket noga att inte låta spriten bli för varm då alkoholen kommer att avdunsta. Du ska bara få vodkan varm för att kryddorna ska sätta sig bättre.

Häll i alla ingredienserna i vodkan och låt därefter spriten få sjuda på låg värme. När kryddorna börjar att dofta från kastrullen är temperaturen rätt och först därifrån låter du blandningen sjuda i ca 20-30 minuter. Citron- och apelsinskalen kan du ta ur efter ungefär halva tiden för att de inte ska ta över för mycket smak.

Smaka hela tiden av blandningen och lita på dina smaklökar att mixtra med måtten efter eget bevåg. Vill du att blandningen ska få en större rondör så kan du tillsätta lite mer sockerlag, men var noga med att tillsätta lite åt gången så den inte blir för söt. Detsamma gäller för alla andra kryddor, vill du att någon krydda ska komma fram lite mer kan du addera ett högre mått.

När blandningen fått sjuda klart silar du av alla kryddor ifrån blandningen och häller ner ditt kryddade brännvin i valfri glasflaska. För bästa resultat serveras brännvinet, som allt brännvin, i rumstemperatur!

Alkoholfri snaps

350 ml flädersaft

350 ml vatten

2 msk torkad fläder

2 msk torkad fänkål

2 msk kummin

2 msk korianderfrön

Blanda alltsammans i en kastrull och låt nästan koka upp för att därefter sjuda i ca 20-30 minuter. Vill du ha din snaps mer eller mindre söt reglerar du bara måtten mellan vatten och saft efter behag. Sila därefter och låt svalna. Buteljera sedan i valfri glasflaska. Förvara denna i kylskåpstemperatur. Den håller i upp till ca 3 veckor.

Tor Stålhandske, kock på by Pontus

Mail: t.svardby@gmail.com

Instagram: @torstaal

Läs mer

Fler artiklar