Sebastian Gibrand tog silver i Bocuse d´Or 2019

Danmark, Sverige och Norge stod på prispallen idag när kock-VM Bocuse d’Or avgjordes i Lyon, Frankrike. Skandinavisk världsklass!
Foto: Emil Andersson

Sebastian Gibrand är den ödmjuka kocken som med en gedigen tävlingsbakgrund nu tagit sig upp på pallen i världens mest prestigefyllda kocktävling, Bocuse d´Or. Han serverads sitt livs bästa måltid. Detta tillsammans med sin commis Gustav Leonhardt, coach Tommy Myllymäki, Henrik Norström, President och övriga teamet. Vägen genom juniorkocklandslaget och kocklandslaget, där han även var lagledare, gav denna Helsingborgare idag ett silver i kock-VM. Högst upp på pallen stod Kenneth Toft-Hansen från Danmark och på tredje plats kom Norges Christian André.

Under två intensiva dagar har kockar från 24 länder tävlat om den eftertraktande titeln världens bästa kock. Utmaningen var att på 5 timmar och 35 minuter laga två mycket kreativt utformade och välsmakande rätter för 14 personer. En av rätterna som var kalvracks presenterades på stort, nästan snäckliknande fat inspirerat av Nobelfesten, bestod bland annat av ugnsrostad kalvrack fylld med kalv- och anklever, brässerat shortrib på kalv, variation av svamp samt tartelette av örter och kronärtskocka med vintergrönt. Rätt två var en chartreuse, en traditionell fransk maträtt med grönsaker och skaldjur liknande en tårta. Sveriges med purjolök, jordärtskocka, gurka och krämiga skaldjur med tillhörande creme på ostron och persilja samt en sås på musslor och vitvin. Rätterna bedöms på smak, teknik, presentation, innovation och design, samt hur laget lyckas få fram det egna landet i sina rätter.

Foto: Morgan Ekner

 

Här nedan följer tre recept av Sebastian Gibrand

Annons:

Chimichurri

LÄS MER

Läs mer

Fler artiklar