Salongs i Norrland en cocktailresa utöver det vanliga

Imorgon släpps boken ”Salongs i Norrland”. En cocktailbok utöver det vanliga. I boken träffar Emil Åreng 20 unika personer som alla gått sin egen väg eller udda platser, historier som sedan inspirerar Emil till att skapa en cocktail. Kanske den bok som kommer ge flest aha-upplevelser och intryck, en perfekt present till alla.

Emil växte upp i den lilla byn Bräcke som ligger 70 km sydöst om Östersund alldeles intill Revsundssjön och Norra stambanan. Han hade en skön uppväxt där skogen hade stor betydelse. Mamma hade ofta bjudningar hemma och det som skulle kunna kallas en drink var ofta Marinella och sockerdricka.

Han hade en livlig fantasi och skrev mycket historier. Spelade rollspel i ungdomsåren och deltog i olika dikt- och poesigrupper i gymnasiet. Storytelling är Emils naturliga sätt att berätta en historia, något som han nu använt sig av för att skriva boken ”Salongs i Norrland”.

Grundidén till boken var att träffa intressanta unika människor och tolka dem. Vad Emil Åreng är bäst på är att skapa cocktails. Så till varje historia finns en cocktail kopplad till personen eller platsen.

Målet är att du där hemma ska prova något nytt. Våga experimentera med dryck lika mycket som du gör i köket med mat. I boken finns något för alla, både alkoholfritt och drinkar med alkohol. Dess historier är lika viktig som ingredienserna så den kan också ses som en liten guide till Norrland.

Önskan om att fler börjar bjuda hem folk finns också. Att gå tillbaka till en tid då det inte fanns så höga krav och se vikten av en trevlig stund tillsammans.

Boken bjuder på många recept av olika svårighetsgrad. Vad sägs om en hemgjord läsk kallad Hjortrongranat och Bräcke state of Mind med bourbon och hjortroninfuserad Campari. Något att bjuda på till helgen!

Recept från boken “Salongs i Norrland”

Marc är en av de största läskeblask-dyrkare jag vet så jag ville göra en läsk som han

kan gå igång på fullständigt.

Hjortrongranat (alkoholfri läsk)

1 liter vatten

2 kilo socker

15 gram citronsyra

500 gram frysta hjortron

Koka upp vatten tillsammans med socker och citronsyra. Lägg i hjortron. Låt sjuda i ungefär tjugo minuter. Ta av det från plattan, sätt plastfolie över kastrullen och låt stå i tolv timmar för att få ut maximalt med smak av hjortronen. Sila sedan bort hjortronen och använd dem till något annat kul som sylt eller marmelad. Häll upp all dryck på flaska. Sockerlagen håller minst 3 månader i kyl.

För att sedan blanda hjortrongranaten, addera ungefär 40 % sockerlag och 60 % sodavatten.

Detta blir ren magi!

 

Annons:

Bräcke state of Mind

40 ml Bulleit Bourbon – Det finns något amerikanskt över hela Bräcke, wild wild west möter Bronx – kanske den sämsta liknelsen någonsin, men för oss som är från Bräcke så finns det en viss sanning i det här. Lokatten är vår version av Bronx, byarna utanför är lite vilda västern, där finns inga regler, där gör man som man alltid gjort och ingen ska fan komma och säga något om det. Vilda västern försvann ju, men vill du uppleva det igen så åk till Bräcke kommun, närmare än så kommer du inte en riktig gun fight. Bourbon är klassisk vilda västern, den som säger något annat är ute och cyklar. På tal om styrfylla så finns det ingen gräns för promillenivå i Bräcke, drick tills du somnar.

20 ml hjortroninfuserad Campari* – Det finns en myt att människor från Bräcke är lite eljest och det stämmer. Det är ingen myt, vi är speciella. Vi har ett eget uttryck i Bräcke ”Jajamen”. Det finns alltid en självdistans hos Bräckebor, man driver med att man kommer härifrån och man skämtar gärna om det, men alla är vi stolta över att vara från Bräcke. Vi berättar gärna om allt som hänt genom åren, i motsats till devisen för trakten ”en bräckebo med framtidstro”, även fast ingen av oss kommer att flytta tillbaka. Campari var nog det första jag smakade ur mammas och pappas spritskåp och då hade jag svårt för det, men nu är det lika gott som mammas vaniljglass med hjortron. Hela den här drinken kommer att påminna om mammas magiska dessert som fortfarande är det godaste som finns, men nu även med en släng av bitterhet.

10 ml sockerlag* – För mig var sporten det absolut viktigaste när jag växte upp i Bräcke och fast vi var helt jävla värdelösa inom nästan alla idrotter så var det fortfarande en tid jag aldrig kommer att glömma. Doping fanns inte direkt i Bräcke och det närmaste vi kunde komma till någon slags formtopp i slutet på nittiotalet var genom att äta Dextrosol. För att få balans mellan vaniljtonerna i bourbonen, nötigheten i hjortronen och bitterheten i camparin behöver vi socker – detta för att få allt att bli en värdig hyllning till den by där min gravsten kommer att stå.

Utförande

Rör alla ingredienserna med is i ungefär femton sekunder. Sila upp till ett fryst cocktailglas ståndsmässigt nog att kunna vara från Bräcke.

*Sockerlag bas – Koka upp 0,5 liter vatten och 0,5 kilo socker. Låt svalna.

*Hjortroninfuserad Campari – Nästan alla familjer som dricker alkohol har en flaska Campari som tyvärr står och dammar längst bak i skafferiet. Häll ut allt i en bunke och tillsätt 100 gram frysta hjortron. Låt stå i minst tre dygn och sila sedan bort hjortronen. Dessa marinerade härligheter kan du sedan använda till allt möjligt. Camparin får en ny nivå och blir mer norrländsk än italiensk.

Emil driver sedan 2 år tillbaka baren Open/Closed som är en del av delikatessbutiken DUÅ på torget i kulturhuset Väven. En bar som inte liknar någon annan, en bar som arbetar med att sätta kunden i fokus och ge dig en upplevelse. Varannan vecka byter de tema och just nu hittar du menyn ”Roots”. Här baseras drinkarna på teamets bakgrund och väver också in historier för att beskriva det du dricker.

Imorgon släpps boken “Salongs i Norrland” online men kan redan köpas på flera ställen i Norrland. Releasefester planeras i Göteborg (22 /9 på baren Stranger), Stockholm (16 okt) och Östersund.

För er som aldrig träffat Emil Åreng har jag bett hans kollega Karl-Martin Edin att skapa en cocktail, baserad på just Emil. Det du kommer behöva för att göra Emil bekväm och otörstig är som följer.

Utrustning

1 vattenglas, 3 rocksglas och 1 cocktailglas/coupette

Ingredienser

25 cl Gul Chartreuse

10 cl Hernö Navy Strength gin

10 cl Campari eller Rinomato (han gillar egentligen lite sötare, lite fruktigare)

10 cl Mancino Chinato

En grapefrukt, en apelsin, en citron och några Emil baklänges.

Sen behöver du punsch (Kronan eller Facile funkar för Emil) med något obskyrt svenskt bär som har låtits macerera i minst 7500 timmar.

lite vin orange

lönnsirap

2 kokta majskolvar

200 gram granskott från Bräcke, Jämtland

200 gram mynta

havssalt

6 gelatin blad

3 liter sockerlag (50% socker/50% vatten)

ett skum gjort på Sveriges bartenders tårar. Se nederst*

Redan innan Emil kommer in i baren så rör du ut 25 cl Gul Chartreuse över is och häll över i en butelj. Kasta ned buteljen i sjuhelvetes massa is. Nu är det bara att invänta mannen som ska göras om till ett schabrak.

När Emil sedan kommer in i baren/lägenheten/jobbet/parken/skogen/planet, eller vart han nu kommer in så häll upp Chartreusen, i vattenglaset. Dela upp Hernö, Campari och Mancino Chinato med tre lika delar ned i varje rocksglas. Ge en citronzest till ena Negronin, ett apelsinzest till det andra och en grapefruktszest till det tredje. Låt Emil leka. Övriga leksaker kan innebära salt, peppar, likörer, lakrits osv. Nu borde du ha tid för att faktiskt göra Emil Åreng.

Emil Åreng 1 cocktail

3 cl bärpunsch (se ovan)

1,3 cl lönnsirap

2 cl Emil baklänges

4 cl vin orange

Skaka med is och sila ner i ett cocktailglas. Toppa med skummet gjort på Svenska bartenders tårar. Sprinkla med havssalt.

*Skum gjort på Sveriges bartenders tårar

Sjud 2 liter 1:1 sockerlag tillsammans med två majskolvar i en timme, låt svalna till 50°C. Plocka upp kolvarna och tillsätt 6 blötlagda gelatinblad.

Häll i 1 liter kylskåpskall sockerlag och tillsätt 200 g mynta och 200 g granskott. Låt dra över natten.

Ta 2 delar majs med gelatin och 1 del mynta- och granskottsockerlag ner i din sifon. Trycksätt med N2O (lustgas). Skaka ordentligt.

Karl-Martin Edin har jobbat i branschen i 5 år. Han började sin resa i maltets tecken med öl och whiskey i Cambridge, UK. För tre år sedan började han jobba med Emil på anrika Rex Brasserie, i Umeå, där Emil var barchef. Karl-Martin jobbade först mycket med just öl och sedermera mer i baren. Sedan dess har han bland annat representerat Sverige i Diageo World Class 2015. Hösten 2014 så följde Karl-Martin med Emil till DUÅ Deli och startade tillsammans med bröderna Åkerlund cocktailbaren Open/Closed.

Foto: Andreas Nilsson

Läs mer


Fler artiklar