Picklade räkor med koriander och lime

Jan Lööv, Chef de cuisine på Omni Hotel i Dallas har picklat räkor. Något som kanske inte är så vanligt i Sverige men desto mer i den amerikanska södern. Här serverar han dem med vattenmelon och koriander, en riktig smaksensation.

Här i de södra delarna av detta fantastiska land så ”picklas ”det mycket och det är så gott. Okra och pumpa kanske inte är mina favoriter men här kommer ett annat tips. Vad sägs om picklade räkor? Av en ren slump så hittade jag ett recept på just inlagda räkor och det lät ju oerhört intressant och lite roligare att pickla än pumpa.

Det som är kul med olika inläggningar är ju att smaka på dem efter en viss tid och se hur de blev. Med  det här receptet så behöver du bara vänta i ca åtta timmar så är det klart. Jag använder jätteräkor så det blir mer att tugga på men vanliga räkor går också bra. Det blir en fin smak som bara växer och växer.

Picklade räkor med koriander

1 stor glasburk (helst 2 l men två 1 l går det med)

1,7 kg jätteräkor (ASC) eller vanliga räkor (MSC), råa men kokta går också bra

2 l risvinäger

1 dl salt

1  jalapeño

1 rödlök, skivad

1 knippe färsk koriander

2 lime, skivad

Skär lök och lime i skivor. Skär jalapeñon på längden utan att skära helt igenom på toppen, bara så att den är ”öppen”. Blanda vinäger med salt tills det är upplöst. Koka räkorna i rikligt saltat vatten (lika salt som havet) i ca 1-2 minuter eller tills det är nästan helt kokta. Sila bort vattnet och låt räkorna svalna.

Varva räkor, lök, lime, jalapeño och koriander tills burken är nästan full och avsluta med lök och lime. Slå på den salta vinägern tills det täcker. Låt stå kallt i minst 8 timmar, kortare tid med små räkor.

Tips!

Ett bra recept med dessa picklade räkor är att blanda dem med vattenmelon och färsk koriander. Smakprofilen blir som parmaskinka med melon dvs otroligt gott!

Annons:

Jan Lööv, Chef de cuisine Omni Hotel Dallas USA

Twitter: @jtloov

Instagram: @jloov

Jan Löövs tidigare tips

Alla tidigare Kockens Tips

ASC

Aquaculture Stewardship Council, eller ASC, är en hållbarhetsmärkning som grundats av WWF (Världsnaturfonden) och IDH (Dutch Sustainable Trade Initiative). De certifierar odlad fisk, och vill bli ett världsledande certifierings- och märkningsorgan för ansvarsfullt odlad fisk och skaldjur. Flertalet konventionella räkodlingar i exempelvis Vietnam, Indonesien, och Ecuador har redan certifierats genom ASC och de är på väg ut på den svenska marknaden.

Läs mer

Fler artiklar