Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Pâte à choux med appenzeller-kräm och krispig potatis
Skriven av Karoline Nordefors

Pâte à choux med appenzeller-kräm

Med nyvunnen förståelse för Winston Churchills vurm att unna sig god champagne i kristider har Andreas Prinz och Oskar Ekdahl tagit fram ett recept med klassiska smaker som blir en perfekt kompis till fredags-bubblet. Underbara Pâte à choux med appenzeller-kräm och krispig potatis.

Pâte à choux med appenzeller-kräm och krispig potatis

Med nyvunnen förståelse för Winston Churchills vurm att unna sig god champagne i kristider har vi tagit fram ett recept med klassiska smaker som blir en perfekt kompis till fredags-bubblet. Dessa är lätta att göra många av och därför ett utmärkt alternativ som kanapé. Vi har använt oss av appenzellerost vilket ger en härligt sammetslen ostkräm men de flesta andra ostar funkar strålande. Har man har en klick löjrom över är det absolut läge att använda den nu. Sätter guldkant på vilken middag som helst!

Pâte à choux med appenzeller-kräm och krispig potatis

Pâte à choux ca 15 st

100 g mjölk

100 g vatten

88 g smör

4 g salt

4 g socker

132 g vetemjöl

4 ägg

Koka upp mjölk, vatten, smör, salt och socker. Addera mjöl och blanda med en sked tills degen släpper från kanten. Låt svalna lite och blanda i ett ägg åt gången tills du får en blank, smidig, smet. Häll över i sprits, spritsa toppar (tänk på att de växer till 3 gånger storleken) på en plåt med bakplåtspapper och baka på 175 grader i ca 15 minuter. Låt svalna.

Appenzellerkräm

1 dl grädde

100 g Appenzeller

2 dl neutral olja

1 ägg

1/2 citron, zest och juice

salt

Riv osten. Lägg i en matberedare eller kannmixer. Koka upp grädden och häll över osten. Mixa direkt. När osten smält adderas citronen, ägget och salt. Mixa och droppa i all olja till en slät kräm. Plasta direkt mot ytan för att undvika att ytan torkar och låt svalna. När krämen är ljummen kan den hällas över i spritspåse.

Krispig potatis

Strimla fast potatis och fritera till gyllenbrun. Fritera även dill och blanda de båda tillsammans med rostad panko och citronzest till ett crust.

Oskar Ekdahl, Kock och matfotograf

Tel: 0733-141506

oskar@internetbrev.com

Instagram: @oskarekdahl

oskarekdahl.com

Andreas Printz, Andreas Printz Food & Consulting

Tel: 0737-326549

printz.andreas@gmail.com

Instagram: @printzandreas

Pâte à choux med appenzeller-kräm och krispig potatis

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer