Pâte à choux med appenzeller-kräm
Med nyvunnen förståelse för Winston Churchills vurm att unna sig god champagne i kristider har Andreas Prinz och Oskar Ekdahl tagit fram ett recept med klassiska smaker som blir en perfekt kompis till fredags-bubblet. Underbara Pâte à choux med appenzeller-kräm och krispig potatis.
Pâte à choux med appenzeller-kräm och krispig potatis
Med nyvunnen förståelse för Winston Churchills vurm att unna sig god champagne i kristider har vi tagit fram ett recept med klassiska smaker som blir en perfekt kompis till fredags-bubblet. Dessa är lätta att göra många av och därför ett utmärkt alternativ som kanapé. Vi har använt oss av appenzellerost vilket ger en härligt sammetslen ostkräm men de flesta andra ostar funkar strålande. Har man har en klick löjrom över är det absolut läge att använda den nu. Sätter guldkant på vilken middag som helst!
Pâte à choux med appenzeller-kräm och krispig potatis
Pâte à choux ca 15 st
100 g mjölk
100 g vatten
88 g smör
4 g salt
4 g socker
132 g vetemjöl
4 ägg
Koka upp mjölk, vatten, smör, salt och socker. Addera mjöl och blanda med en sked tills degen släpper från kanten. Låt svalna lite och blanda i ett ägg åt gången tills du får en blank, smidig, smet. Häll över i sprits, spritsa toppar (tänk på att de växer till 3 gånger storleken) på en plåt med bakplåtspapper och baka på 175 grader i ca 15 minuter. Låt svalna.
Appenzellerkräm
1 dl grädde
100 g Appenzeller
2 dl neutral olja
1 ägg
1/2 citron, zest och juice
salt
Riv osten. Lägg i en matberedare eller kannmixer. Koka upp grädden och häll över osten. Mixa direkt. När osten smält adderas citronen, ägget och salt. Mixa och droppa i all olja till en slät kräm. Plasta direkt mot ytan för att undvika att ytan torkar och låt svalna. När krämen är ljummen kan den hällas över i spritspåse.
Krispig potatis
Strimla fast potatis och fritera till gyllenbrun. Fritera även dill och blanda de båda tillsammans med rostad panko och citronzest till ett crust.
Oskar Ekdahl, Kock och matfotograf
Tel: 0733-141506
Instagram: @oskarekdahl
Andreas Printz, Andreas Printz Food & Consulting
Tel: 0737-326549
Instagram: @printzandreas
Pâte à choux med appenzeller-kräm och krispig potatis
Karoline Nordefors
Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat
Läs mer om Karoline