Pärondessert av Årets Konditor 2012 Cecilia Andersson

Min vän Cecilia Andersson vann i oktober tävlingen Årets Konditor 2012. Nu har hon skapat en helt ny dessert bara för Vardag med Nordefors läsare. Det är en fantastiskt god dessert med härlig smak av päron, en variant av vinnartårtan fast i glas. Läs igenom hela receptet innan du börjar tillagningen. Följ gärna Cecilia på twitter: @CeciliaKonditor eller besök Tössebageriet i Stockholm för att avnjuta hennes bakverk.

Pärondessert 8 glas

Päronkompott:

4 päron

200 g (2 dl + 1 msk) socker

1 1/3 dl Xanté

8 g (2 1/2 blad) gelatin

Skala, kärna ur och skär päronen i kuber. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Karamellisera sockret i en kastrull tills det är ljust brunt. Lägg i hälften av päronen och rör om och sedan resten av päronen, detta för att sockret inte ska stelna. Häll på Xanté och låt puttra tills päronen börjar mjukna. Sila av päronen från vätskan, detta för att päronen inte ska forsätta tillagas. Vispa i gelatinet i vätskan och ställ det och päronen i kylen tills det blir svalt. Fördela päronkompotten i glasen och häll på vätskan, frys.

Päronbavaroise:

1 dl grädde

1 dl  mjölk

1 dl päronpuré

1/2 dl Xanté

80 g (ca 4 st) äggula

85 g (1 dl) socker

10 g (3 blad) gelatin

2 3/4 dl lättvispad grädde

Blötlägg gelatin i kallt vatten. Koka upp grädde, mjölk och socker. Häll över äggulan under vispning och häll tillbaka i kastrullen, sjud till 83 grader. Häll över purén och Xanté, vispa i gelatin och mixa. Plasta och kyl till ca 16 grader. Häll lite i taget i den lättvispade grädden under omrörning, inte för kraftigt för då kan det skära sig. Fyll i glasen ovanpå päronkompotten och kyl eller frys.

Brownie:

1 ägg

60 g smör

75 g  (drygt 3/4 dl) socker

50 g  56% mörk choklad

1/2 tsk vaniljsocker

45 g (3/4 dl) mjöl

Smält smör i en kastrull, tillsätt socker och koka upp så sockret smälter. Häll över chokladen och blanda slät. Rör i ägget. Tillsätt mjöl och vanilj, rör slät. Baka i en liten form så det blir ca 1/2 cm tjockt. Baka på 210 grader i ca 5 min. Låt svalna i kyl och skär sen kuber att lägga i glasen.

Kola

180 g (1 3/4 dl) grädde

90 g (1 dl) socker

60 g (3 msk) sirap

30 g glykos (1 1/2 msk) glykos

135 g smör

6 g (1 tsk) flingsalt

Koka upp grädde, socker, sirap och glykos, koka till 112 grader. Rör i smör och salt, blanda ordentligt så kolan blir slät. Spritsa i glasen innan servering.

Karamelliserade macadamianötter

45 g (1/2  dl) socker

40 g macadamianötter

Rosta macadamianötterna på  160 grader i några minuter. Karamellisera sockret i en kastrull tills det är ljust brunt. Doppa macadamianötterna och skeda ut på bakplåtspapper. Hacka och strö i glasen innan servering.

Foto: Karoline Nordefors

Fler artiklar