Pankopanerad falafel av smörbönor

Falafel. Dessa underbart krispiga men ändå mjuka och saftiga bollar. Krögaren Thomas har gjort en variant på smörbönor och serverar dem med ugnsbakad rödbeta, vispad färskost och hollandaise. En fantastisk måltid!

Annons:

Alla hjärtans dag knackar snart på dörren. Kärlek till din kära och moder jord. Överraska med falafel av smörbönor, vi byter ut kikärtorna mot just smörbönor. Passar perfekt med sin runda smak. Falafel skall helst friteras, men det går lika bra att steka dem med lite extra olja i pannan.

Pankopanerad falafel av smörbönor

150 g kokta smörbönor

1 gul lök, fint hackad

1 vitlöksklyfta

1 dl panko (ströbröd)

½ dl hackad persilja

4 msk potatismjöl

3 msk rapsolja

1 tsk spiskummin

1 krm malen kanel

1 tsk hackad röd chili

salt och peppar efter tycke och smak

Skölj bönorna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken, persiljan och chilin. Mixa bönor, lök, vitlök, spiskummin, salt, persilja, chili, potatismjöl och 1 msk rapsolja. Forma smeten till runda bollar. Rulla bollarna i panko. Fritera i ca 2 min på hög värme.

Servera med ugnsbakad rödbeta, vispad färskost och hollandaise. Garnera med färsk koriander, salladslök, hackad chili och rödlök.

KONTAKT

Thomas Österman, krögare Gnesta Strand, Gnesta
Adress: Margaretedalsvägen 4, 646 34  Gnesta
Tel: 076-869 83 91

Läs mer

Fler artiklar